Sa Kalemegdana pešice do reke

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Kalemegdana pešice do reke

Do kraja leta treba da počne izgradnja pasarele koja spaja tvrđavu sa pristaništem. Stazu će krasiti i umetnička skulptura PEŠACI će, uskoro, lakše moći da siđu sa Kalemegdana na Savsko pristanište, jer je u planu izgradnja pasarele iznad Bulevara vojvode Bojovića. Radovi bi, najavljuju nadležni, trebalo da počnu do kraja leta, a da se završe za godinu dana. Prema rečima gradskog arhitekte Milutina Folića, pešačka staza protezaće se od kalemegdanskog stepeništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << do parkinga na pristaništu. - Sada je, gotovo, nemoguće preći na priobalje, jer u Bulevaru ne postoji pešački prelaz - kaže Folić za "Novosti". - Plan je da pešacima omogućimo silazak na reku sa Beogradske tvrđave. Na stazi će biti instaliran i lift koji će osobama sa invaliditetom, takođe, olakšati prelazak na pristanište. Cilj ovog projekta, kako je naglasio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, jeste da centar Beograda postane velika pešačka zona. - Ideja je da što bolje povežemo razne delove grada i da ih približimo za sugrađane i turiste - objasnio je Mladenović. - Izgradnjom nove staze napraviće se, takozvana, kružna pešačka tura, od Knez Mihailove, preko Beogradske tvrđave i priobalja. Buduću pasarelu krasiće i monumentalna skulptura koju će izraditi vajari Mrđen Bajić iz Srbije i Ričard Dikon iz Velike Britanije. Izradu ovog umetničkog dela finansiraće "Delta fondacija". - Stazom će se, praktično, spojiti dve najlepše tačke Beograda, a skulptura će predstavljati i turističku atrakciju - rekla je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica "Delta holdinga". - Vajarski rad od aluminijuma biće postavljen na pasareli, iznad lifta, iznad Beton hale. Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena. "DELTA FONDACIJA" ZA izgradnju pasarele koja će grad koštati oko 1,2 miliona evra biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Izradu skulpture platiće "Delta fondacija", 300.000 evra.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

BG: Spajaju se dve najlepše tačke - atrakcija

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 11:53

Beograd -- Pešaci će, uskoro, lakše moći da siđu sa Kalemegdana na Savsko pristanište, jer je u planu izgradnja pasarele iznad Bulevara vojvode Bojovića...Radovi bi, najavljuju nadležni, trebalo da počnu do kraja leta, a da se završe za godinu dana, pišu Večernje novosti...Prema rečima gradskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.