REZULTATI STUDIJE BROJANJA PUTNIKA: Beograđani su zadovoljni gradskim prevozom

Izvor: Kurir, 08.Apr.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZULTATI STUDIJE BROJANJA PUTNIKA: Beograđani su zadovoljni gradskim prevozom

Vesić je rekao da su rezultati ove studije veoma važni, jer će se, kako je najavio, najkasnije do jeseni izaći sa novom mrežom linija gradskog saobraćajnog prevoza

BEOGRAD - Beograđani su uglavnom zadovoljni javnim prevozom, autobuske linije 95, 23 i 16 dnevno prevezu najviše putnika, a tramvajski podsistem je najmanje iskorišćen, pokazali su rezultati studije "Brojanje putnika u javnom prevozu i anketa korisnika javnog prevoza", koju je danas predstavio gradski menadžer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Goran Vesić.

On je rekao da su rezultati ove studije veoma važni, jer će se, kako je najavio, najkasnije do jeseni izaći sa novom mrežom linija gradskog saobraćajnog prevoza.

"Na tome radi Sekretarijat za saobraćaj veoma intenzivno, a na osnovu ove studije radićemo novu mrežu linija, jer grad se širio, a istovremeno mreža linija nije pratila širenje grada. Danas imamo situaciju da su negde autobusi prazni, a negde puni, negde idu zglobni, a dovoljni su obični, a negde je obratno, takođe tramvajska mreža je neiskorišćena", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, da bi se uradila prava mreža linija, koja odgovara zahtevima građana, kao i da bi bilo dovoljno autobusa tamo gde zaista treba, važno je imati rezultate ove studije.

"Bez njih, to naprosto ne bi bilo moguće i zato su ove dve javne nabavke (za brojanje putnika i anketu) bile veoma važne. Sada kada su završene, na naučnoj bazi moći će da se izračuna kako treba da izgleda nova mreža linija koja će biti po meri građana i koja bi trebalo u mnogo većoj meri da zadovolji zahteve građana i privrede u Beogradu", kaže gradski menadžer.

On je dodao da brojanje putnika u Beogradu nije rađeno 10 godina i da postojeća mreža linija javnog gradskog prevoza nije dugo menjana, samo je, kako je rekao, stihijski nadograđivana, pogotovo u prigradskim delovima grada, i bez mnogo efekata.

Vesić je istakao da je ova studija pokazala da ima dosta unutrašnjih mogućnosti za drugačiju preraspodelu linija i bez kupovine novih autobusa i da se tako može bitno poboljšati prevoz.

"Autobusi jesu stari i kupovina novih je neophodna, ali je suština u tome da možemo drugačije da isplaniramo linije i da i tu postignemo efekte i to je poenta ovih studija", rekao je Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović istakao je da je najopterećenija linija 95."Studija je pokazala da su linije 95, 23 i 16 imaju najveći broj prevezenih putnika u toku dana, a takođe postoje linije koje u toku dana prevezu manje od 300 putnika - 513 i 613. Linija sa najmanjim koeficijentom iskorišćenja kapaciteta su 68, 44, 75 i ono što je vrlo važno, studija je pokazala da je tramvajski podsistem u sistemu javnog gradskog prevoza najslabije iskorišćen", rekao je Rafailović.

On je naveo da je anketa 10.000 korisnika gradskog prevoza pokazala da su oni u suštini zadovoljni, i to njih 62 odsto, dok je samo 15 odsto Beograđana reklo da je nezadovoljno javnim gradskim prevozom.

"Ovi izlazni podaci studije brojanja putnika poslužiće da uz naučni pristup definišemo jednu novu mrežu linija javnog gradskog prevoza, a sve to preko ažuriranja transportnog modela grada Beograda", rekao je Rafailović.

On je najavio potpisivanje ugovora za još dve vrlo ozbiljne javne nabavke - ažuriranje transportnog modela grada Beograda i novu mrežu linija javnog gradskog prevoza.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Beograđani zadovoljni prevozom, nova mreža najesen

Izvor: Mondo, 08.Apr.2015

Rezultati studije o kretanju putnika veoma važni, i na osnovu njih će se najkasnije do jeseni izaći sa novom mrežom linija gradskog saobraćajnog prevoza, najavio gradki menadžer Beograda Goran Vesić...Foto: Mondo/ Goran Sivački..Beograđani su uglavnom zadovoljni javnim prevozom, autobuske linije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.