Putujuća izložba o ANI FRANK stigla u Beograd

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putujuća izložba o ANI FRANK stigla u Beograd

Nakon 300 lokacija širom sveta putujuća izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" stiže u Beograd, odakle nastavlja putovanje po Srbiji. Izložba će u Domu omladine Beograda biti otvorena od 20. aprila do 8. maja, nakon čega je predviđeno da putuje kroz različite gradove Srbije. Ulaz je besplatan.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru projekta "Historija, istorija, povijest - lekcije za sadašnjost". Ovi panoi prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Njih je, u saradnji sa Otvorenom komunikacijom, priredio projektni tim iz Srbije - Jelena Dureinović, Bojana Golubović i Ivan Karadarević.

Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici-vodiči. Obuku za vodiče u Beogradu prošlo je 15 učenika iz Železničke tehničke škole, Osme, Trinaeste i Petnaeste beogradske gimnazije i Pravno-birotehničke škole "Dimitrije Davidović”.

Oni će kroz izložbu sprovoditi zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih opština.

Izložba u Srbiju stiže u sklopu regionalnog projekta "Historija, istorija, povijest - lekcije za sadašnjost" koji Otvorena komunikacija sprovodi u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Projekat je finansiran sredstvima Europske unije. Svečano ju je otvorio Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izloža “Ana Frank - istorija za sadašnjost”

Izvor: RTS, 22.Apr.2016

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank (Holandija) i Domom omladine Beograda predstavlja putujuću izložbu "Ana Frank - istorija za sadašnjost" koja će u Beogradu biti otvorena do 8. maja, nakon čega je predviđeno da putuje kroz različite gradove Srbije....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.