Projekat uštede potrošnje energije i vode u javnim zgradama „Smartspaces

Izvor: Studio B, 04.Sep.2012, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat uštede potrošnje energije i vode u javnim zgradama „Smartspaces"

Projekat „Smartspaces" predviđa projektovanje softverskih alata pomoću kojih bismo mogli da uštedimo 15 do 20 odsto energije u javnim zgradama.

Izjavio je to gradski arhitekta Dejan Vasović na sastanku svih partnera na ovom evropskom projektu koji je danas počeo u hotelu „Balkan".

Projekat započet u januaru trajaće do kraja 2014. godine, na 11 pilot lokacija u 11 gradova osam zemalja, a realizovaće ga 26 institucija i preduzeća. Grad Beograd na ovom projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << radi sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, JKP „Beogradske elektrane" i kompanijom „Belit", a sastanak je otvorio gradski arhitekta Dejan Vasović, koji od početka učestvuje u projektu.

- Način na koji se ponašamo u zgradama može dvostruko da poveća ili smanji utrošak energije, a softverski alati koji se razvijaju u okviru ovog programa upravo treba da nam pomognu da pribavimo što više podataka o tome gde nepotrebno gubimo energiju. Ovi programski alati biće ispitani u zgradama Gradske uprave u 27. marta i Kraljice Marije, a sva saznanja koja dobijemo iskoristićemo za razvoj softvera za druge privredne subjekte, kao i za same građane - rekao je Vasović.

Prema njegovim rečima, činjenica da u projektu učestvuju naučno-istraživački timovi iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Španije, Nemačke, Turske i Srbije pokazuje da su naši naučnici u rangu vodećih naučnika sveta, te je izvesno da će i u oblasti energetske efikasnosti kod nas biti postignuti značajni rezultati.

- Kada budemo promenili svest ljudi koji borave u javnim zgradama, možemo da preduzmemo sledeći korak, a to je rekonstrukcija samih objekata kako bismo uštedeli energiju. Tek na kraju ćemo, po preporuci Evropske unije, primeniti obnovljive izvore energije - istakao je Vasović.

Rukovodilac beogradskog projekta Đorđe Lazić najavio je skoro testiranje prvog prototipa softvera i upoznavanje korisnika sa rezultatima testiranja, kako bi se povećala njihova svest o tome kako troše energiju i kako bi mogli na to da utiču.

Koordinator čitavog projekta Verner Korte naglasio je da će korisnici softvera biti zaposleni u javnim zgradama i pratiti potrošnju energije.

Radmilo Savić iz JKP „Beogradske elektrane" istakao je da ovo preduzeće podržava svaki projekat koji dovodi do uštede energije, pa su u stambenoj zgradi u Maljenskoj 3 na Karaburmi, u okviru pilot projekta, već ugrađeni termostatski ventili sa kojih će se tokom naredne grejne sezone dnevno očitavati podaci o potrošnji energije, kako bi korisnici bili edukovani i upoznati sa svim onim što je aktuelno u oblasti uštede energije.

Čelnici država i vlada Evropske unije postavili su seriju zahtevnih klimatskih i energetskih ciljeva, koji treba da se postignu do 2020. godine. Tu spadaju smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, dobijanje energije iz obnovljivih izvora i poboljšanje energetske efikasnosti. Zgrade predstavljaju ogroman, uglavnom neiskorišćen potencijal za štednju energije u godinama koje dolaze, a zbog niske stope renoviranja zgrada i sporog usvajanja novih tehnologija u ovoj oblasti, neophodno je brzo reagovanje. Servis „Smartspaces" omogućiće javnim upravama u Evropi da znatno poboljšaju svoje upravljanje energijom u zgradama u kojima rade.

Projekat sufinansira Evropska komisija, a očekuju se značajni rezultati koji se na jednostavan način mogu primeniti na većinu javnih zgrada širom Evrope.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ušteda potrošnje energije i vode u javnim zgradama

Izvor: Danas, 04.Sep.2012

Projekat „Smartspaces“ predstavlja izradu softverskih alata koji će omogućiti uštedu od 15 do 20 odsto energije u javnim zgradama, i imati veliki značaj za grad Beograd, istakao je gradski arhitekta Dejan Vasović na jučerašnjem otvaranju sastanka svih partnera koji učestvuju na tom evropskom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.