Plati bogatstvo ili skidaj klimu

Izvor: Večernje novosti, 17.Jul.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plati bogatstvo ili skidaj klimu

KLIMA uređaji moraće da budu uklonjeni sa fasada zgrada u Beogradu! Rok za izmeštanje spoljne jedinice je dve godine za poslovne i zgrade pod zaštitom države i pet godina za ostale stambene objekte, predviđeno je predlogom izmena Zakona o stanovanju, koji će tokom avgusta ući u javnu raspravu. - Smatramo da je ovo primeren rok kako bi vlasnici zgrada imali vremena da na vreme izmeste svoje klima- -uređaje, odnosno kako bi pronašli rešenja za alternativna mesta postavljanja - objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za "Novosti" gradski menadžer Goran Vesić. - Klima-uređaji mogu da se postavljaju na terasama, kao i na delovima zgrade koji nisu izloženi ulici. Najavljena odluka izazvala je nevericu većine Beograđana pošto bi čak i mnogi žitelji prestonice koji su se nedavno uselili u novogradnju bili prinuđeni da skidaju i premeštaju svoje klime! Pod uslovom da je to uopšte moguće, jer mnogi imaju samo "pogled na ulicu", a i predviđeni radovi ne bi bili nimalo jeftini! Novi zakonski okvir i izmeštanje spoljne jedinice klima-uređaja mogao bi da izbije iz džepa sugrađana i po nekoliko stotina evra. Majstori tvrde da su alternative unutrašnji zid zgrade, ukoliko je stambeni objekat poseduje, terase ili krov, ali da to drastično povećava cenu ugradnje.NEMA VIŠE CURENjA - NA ovaj način će se delimično rešiti i bezbednosni problem za pešake s obzirom na to da niko ne garantuje koliko se bezbedno ti uređaju postavljaju, problem očuvanja fasada i odvoda vode sa samih uređaja, koja često bez ikakve kontrole odlazi na trotoar - tvrdi Vesić. - Metar instalacije košta 15 evra, pa sad zamislite koliko će to koštati onoga ko živi u prizemlju višespratnice, a uređaj mora da se instalira na krov. Sa druge strane, mnogi koriste jeftine rashladne uređaje, koji podrazumevaju određenu dužinu instalacije zbog freona. Oni će morati da kupuju nove klime, mnogo skuplje i kvalitetnije - tvrdi majstor jednog prestoničkog klima--servisa. PREDLOG IZ 2006. NEKADAŠNjI gradski arhitekta Đorđe Bobić pokrenuo je sličnu inicijativu 2006. godine. Ipak, ona je ostala mrtvo slovo na papiru. Tim planom bilo je predviđeno izmeštanje klima sa fasada okrenutih ka ulici i sa zgrada koje su pod zaštitom države.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Zakon o stanovanju rešava komunalni nered

Izvor: Studio B, 18.Jul.2015, 10:22

U Beogradu ima skoro 10.000 zgrada koje niko ne održava, a komunalni nered biće rešen izmenama Zakona o stanovanju, koji predviđa i uklanjanje klima uređaja sa fasada javnih zgrada, izjavio je za TV Studio B gradski menadžer Goran Vesić...Navodeći da će izmenama zakona biti rešen problem klima...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.