Park na raskršću puteva i istorije

Izvor: Politika, 21.Apr.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park na raskršću puteva i istorije

Zelenu oazu na mestu sadašnjeg parka Bristol u Karađorđevoj ulici, preko puta Autobuske stanice, izgradio je dobrotvor Luka Ćelović, ali njegovo ime nosi park kod Ekonomskog fakulteta, s kojim slavni Trebinjac nema neposredne veze

Odakle god da putnik autobusom doputuje u Beograd, mora proći kroz park Bristol, smešten kraj izlaznih perona glavne stanice. U njemu putnici zastanu da prepakuju stvari, sačekaju onog ko je obećao da će doći po njih i nastave dalje. Malo ko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zna da je tom mestu nekada bila zelena i cvetna oaza na imanju Luke Ćelovića Trebinjca, koji je tu gajio ruže, ukrasno bilje i drveće. Ime ovog dobrotvora, po mnogima, nepravedno nosi jedan drugi park, smešten ispred Ekonomskog fakulteta.

– Park Bristol nalazi se u Karađorđevoj ulici, preko puta Autobuske stanice i hotela „Bristol”. Spada u grupu starijih beogradskih parkova. Nastao je u prvim decenijama dvadesetog veka, ali nije poznat autor projekta. Izgradnju parka koji se tu prethodno nalazio platio je Luka Ćelović Trebinjac. Uz veliki trud, uspeo je da izdejstvuje dozvolu od Beogradske opštine da na svom imanju sagradi vrt nalik evropskim, o kome je dugo godina i brinuo. Prostirao se između Železničke stanice i hotela „Bristol” – objašnjava Hranislav Milanović, pejzažni arhitekta.

Gradskom odlukom od pre desetak godina, park kod Ekonomskog fakulteta nosi ime Luke Ćelovića, iako sa slavnim Trebinjcem nema neposredne veze. Na tom mestu do 1941. nalazila se škola koja je razorena u nemačkom bombardovanju prestonice.

Za vreme Drugog svetskog rata, tačnije 1942. godine, park Bristol podeljen je na dva dela i smanjen prosecanjem saobraćajnice ka savskom mostu, koji su podigli Nemci.

– Jedan deo parka prostirao se levo do Železničke stanice, a drugi desno, do hotela „Bristol”. Prvi deo 1984. iskorišćen je za proširenje glavne Autobuske stanice. Od stabala je ostao samo jedan platan i deo stepeništa u blizini Karađorđeve ulice – kaže Milanović.

Fotografija parka Bristol iz 1910. godine iz kolekcije porodice Vicić

U delu ka hotelu „Bristol” i sada postoji platan koji je najverovatnije posađen kada je park nastao.

Jedna od znamenitosti parka je i krst, koji datira iz 1862. godine.

– Trgovac Ćira Hristić kupio je u Pešti krst i postavio ga na Mali pijac, ispred nekadašnjeg hotela „Bosna”, u znak sećanja na Karađorđeve ustanike. Taj hotel nalazio se u blizini sadašnje Beogradske zadruge – ističe Milanović. Prilikom podizanja Beogradske zadruge Luka Ćelović je krst premestio u park.

– Spomenik je izrađen od crvenkastog kamena amonitiko roso. Od ovog kamena, koji se uvozio iz Mađarske, načinjen je i krst u Pančevu i mnogi nadgrobni spomenici u Karlovcima – objašnjava dr Radojka Radoičić, geolog.

O parku Bristol sada brine „Zelenilo Beograd”. Prostire se na 12.238 kvadratnih metara i poslednji put renoviran je 2004. godine.

– Nekada se zvao Nikoljski, ali su ga zbog blizne hotela „Bristol” prozvali park Bristol – navode u „Zelenilu”.

------------------------------------------------------------------

Luka Ćelović Trebinjac – jedan od najbogatijih Srba

Luka Ćelović Trebinjac, poreklom Hercegovac, bio je početkom 20. veka jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Srbiji, vodeći finansijer, predsednik Beogradske zadruge, veliki prosvetni dobrotvor.

Bio je skroman, tih i usamljen, bez ličnih prohteva. Ćelović je svoje imanje testamentom ostavio Beogradskom univerzitetu, izuzimajući male legate rodbini.

Branka Vasiljević

objavljeno: 21.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.