Nema dobrog jela bez oštrog noža!

Izvor: Večernje novosti, 02.Feb.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dobrog jela bez oštrog noža!

BEZ oštrog noža u kući nema ni dobrog jela, a bez ovog osnovnog alata nema ni dobrog kuvarskog zanata. Kad se oštrica istupi, tu je da pomogne Danijel Jureša, čuveni oštrač noževa. U svojoj maloj zanatskoj radnji pored Bajlonijeve pijace, u Skadarskoj ulici broj 5, on svakodnevno ima pune ruke posla. Već 68 godina radnja "Čelik" nalazi se na istoj adresi. Osnovao ju je deda današnjeg majstora, Stipe Jureša, koji je kao šegrt počeo da uči ovaj zanat, tridesetih godina prošlog veka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Pre nego što je dobio lokal, koji nije menjao adresu već nekoliko decenija, Stipe je imao svoju tezgu na pijaci na kojoj je oštrio noževe. Ovom zanatu Stipe je naučio sina Marjana, a on je zatim to znanje preneo i na svog potomka Danijela. - Već sa 13 godina dolazio sam vikendom da pomažem ocu, a sa 18 počeo sam ozbiljno da se bavim ovim poslom. Mušterija ima uvek, a noževi su obično gotovi istog dana - priča Danijel Jureša. Ovaj posao može nekada da bude i opasan pa je neophodno dobro savladati veštinu i rukovanje mašinama. - Mnogo je onih koji misle da su majstori i da sve mogu da nauče za kratko vreme. Često se ispostavi da nemaju pojma, jer da bi se stvarno dobro naučio ovaj posao potrebno je najmanje pet do deset godina, a ne nekoliko odgledanih video -snimaka na internetu - objašnjava Jureša.CENE OD 150 DO 300 DINARA CENE oštrenja su raznovrsne i zavise od vrste sečiva. Za noževe treba izdvojiti od 150 do 180, a za makaze, na primer, 200 do 300 dinara. Spretne ruke ovog majstora obrađuju sve vrste oštrica od mesarske, medicinske, kozmetičke, stolarske opreme, preko baštenskih alata do lovačkih noževa i britvi. Ova zanatska radnja je jedina u ovom delu Beograda, pa veliki broj restorana svoj pribor donosi baš ovde na oštrenje. Danijelu svakodnevno pomaže i supruga Olja, koja je zadužena za usluživanje mušterija, a pošto imaju ćerku i sina, majstor bi voleo da on nastavi porodičnu tradiciju jer i ovaj zanat polako izumire. - Sin je još mali pa ne znam gde će ga put odvesti, ali bilo bi lepo da ovo zanimanje ostane u porodici. Želeo bih da završi fakultet, ali i da nauči ovaj posao, jer je svaki zanat i te kako vredan. ZA BRUŠENjE TREBA 10 MINUTA ZA oštrenje jednog sečiva potrebno je oko deset minuta. Oštrica prvo ide na vodeno tocilo, nakon čega je potrebno obraditi je na još nekoliko mašina u zavisnosti o kom se sečivu radi. Nakon završetka ovog procesa na oštricu se nanosi pasta za uglačavanje i nož je spreman za novu upotrebu.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.