Najstarija poslastičarnica i dalje pravi najpopularniji sladoled: „Pelivan“ proslavio 166. rođendan

Izvor: BKTV News, 25.Maj.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija poslastičarnica i dalje pravi najpopularniji sladoled: „Pelivan“ proslavio 166. rođendan

Ko nije uživao u skadarliijskim noćima , slikao se na Kalemegdanu , prošetao Terazijama sve do Bulevara , nije bio u Beogradu. Ko u Bulevaru nije svratio u „Pelivan“ nije probao najbolji sladoled u Srbiji.

Najpopularnija poslastičarnica otvorena je 1851. godine , a Mustafa Pelivanović siguno nije ni sanjao da će njegova ledena poslastica biti hit u Beogradu i 2017. Ali, sigurno bi bio ponosan na naslednike koji su na rođendan „Pelivana“, 24. maja počastili sladoledom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svakog ko je svratio da im čestita rođendan. A bilo ih je ne na stotine, jer ukus i miris su isti kao što ih pamte generacije Beograđana. Ledena kugla iz „Pelivana“ je već odavno postala dnevna doza leta , a vlasnici se mogu pohvaliti da su im i Karađorđevići bili redovne mušterije.

FOTO: Anđela Petrovski 

FOTO: Anđela Petrovski 

Umesto rođendanske torte, majstori su u „Pelivanu“napravili 150 kilograma ledene poslastice , a Baraa, Suhaib i Mussab, naslednici Mustafe Pelivanovića podelili su 4.000 kugli svojim mušterijama. I svi su se divno proveli. Najmlađi su uživali u proslavi , a stariji i u sećanjima na dane kada su na sladoled doveli prvu simpatuju, proslavili sa drugarima položeni ispit, naručivali kolače za neke najvažnije dane.

FOTO: Anđela Petrovski 

FOTO: Anđela Petrovski 

U beogradskim arhivama ostalo je zapisano je prva Pelivanova poslastičarnica otvorena te davne 1851. godine kod Stambol kapije. Radila je sve do bombardovanja kada je 6.aprila 1941. godine objekat sravnjen sa zemljom. Međutim, već nakon nekoliko meseci vlasnici su poslastičarnicu preselili u lokal u Bulevaru gde je ostao do danas. Starije mušterije pamte i da se pre nekoliko decenija dnevno prodavalo i po pola tone sladoleda . U redu se čekalo i petnaestak minuta, a da niko ne dođe do kugle preko reda, brinuo se lično Bata Stojković koji je bio redovna mušterija.

FOTO: Anđela Petrovski 

FOTO: Anđela Petrovski 

U međuvremenu su stasale neke nove generacije mušterija , baš kao što su u rafove stigle i kugle drugačijjeg mirisa i ukusa. Ali, u „Pelivanu“ s ponosom ističu da su vanila, čokolada i lešnik i posle 166 godina najtraženiji. Recept je i dalje tajna, što nikog ne čudi jer ovoj porodici zlata vredi.

FOTO: Anđela Petrovski 

FOTO: Anđela Petrovski 

„Ponosan sam što je moja porodica sačuvala tradiciju i ovu poslastičarnicu , verujem da će je i naša deca nastaviti , ali „Pelivan“ ne bi bio to što jeste da nije bilo mnogo sjajnih majstora koji su proveli ceo život radeći sa nama“, naglašava Suhaib , jedan od naslednika.

FOTO: Anđela Petrovski 

„Žao mi je što ovaj rođendan i ove mnogobrojne verne mušterije koje su i pod kišobranima stajali u redu, nije video naš majstor Stevan Kuzmanović koji je nažalost preminuo pre nekoliko dana. Zato smo ovu proslavu posvetili njemu jer „Pelivan“ je jedna velika porodica i želimo da tako i ostane. Voleo bih još mnogo generacija dolazi u „Pelivan“ na sladoled jer šta je život bez lepih sećanja makar to bila i kugla sladoleda koju smo poklonili ljudima koje volimo. Pa izvolte, dođite nam opet!"

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.