NESTVARNO: Ulični svirač koji svira na testeri

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NESTVARNO: Ulični svirač koji svira na testeri

Živahne beogradske ulice često su ispunjene umetnicima različitih profila, pa tako možemo videti slikare, vajare, mimičare i lutkare kako zabavljaju prolaznike svojim neobičnim talentom. Međutim, prolazeći kroz Bezistan, naišli smo na jednog neobičnog umetnika koji svira na testeri.

Ivan Mladenov Vanča, koji ima 72 godine, slučajno je video ovaj način sviranja na internetu.

"Kada sam video, rešio sam da naučim. Trebalo mi je godinu dana, učio sam sam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali uspeo sam da savladam" - govori nam Ivan, dok lagano montira svoje instrumente.

Ovaj gospodin već je poznat u prolazu kod Bezistana, pa ga građani veselo pozdravljaju i zastaju da čuju i vide ovaj specifični nastup.

A Mladenov je imao i zanimljiv životni put.

- Rođen sam u Dimitrovgradu, od četvrte godine sam u Beogradu, otac mi je Bugarin, a majka Srpkinja. U mladosti sam svirao gitaru i pevao u bendu "Rokeri". Pevao sam sve, od Silvane do Nirvane, ali sam nakon par godina otišao kod majke u Pariz. Tamo sam naučio da šijem artikle od egzotične kože: od noja, krokodila, pitona i zmije, i tako sam krenuo u biznis. Iz Pariza sam otišao u London, gde sam otvorio prodavnicu sa odećom koju sam šio i imao elitne mušterije. Posle toga sam otputovao u Ameriku gde sam zaradio mnogo para u poslu sa konfekcijom pa sam na kraju kupio i hotel. Nažalost, sve to je pripalo mojoj ženi nakon razvoda“ - priča naš sagovornik gotovo u dahu.

Iz Amerike se vratio jer želi da ga sahrane na Lešću.

- Šta mi znače pare u Americi, kad tamo nema svih boema iz naše kultne kafane "Šumatovac", u kojoj se svakodnevno okupljamo i delimo svoje muke.

Ivan sada ima dozvolu da svira u prolazu kod Bezistana, a konkurisaće ove godine i za dozvolu da nastupa u Knez Mihailovoj ulici. Kaže da su zarade tamo nekoliko desetina puta veće nego na mestu gde on trenutno svira.

Do mesta u Knezu se dolazi jako teško pa je zato on ove godine konkurisao kao: pevač, gitarista, operski pevač i svirač na testeri. Kaže da je siguran da će zahvaljujući ovom poslednjem talentu, dobiti mesto u najprometnijoj ulici u Beogradu.

- Sviram na četiri testere, uz to i pevam, imam glas operskog pevača, ali pevam sve, samouk sam, ali jako talentovan pa mi ne predstavlja problem da svaku pesmu koja mi se svidi savladam na testeri - priča nam vitalan 72-godišnjak.

Dok Ivan za nas i oduševljene prolaznike izvodi operske arije, testera prati svaki ton i daje čitavom performansu posebnu draž, takve tonove ne proizvodi nijedan drugi instrument.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.