Most Borča-Zemun od danas Pupinov most

Izvor: Studio B, 24.Okt.2014, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most Borča-Zemun od danas Pupinov most

Most Borča - Zemun od danas nosi ime velikog srpskog naučnika i pronalazača Mihaila Pupina.

To su danas jednoglasno odlučili odbornici Skupštine grada Beograda, usvojivši predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu.

Predsednica Komisije Jasmina Mitrović Marić rekla je da su ime mosta izabrali Beograđani u okviru kampanje koja je sprovedena preko TV Studio B.

„Napravili smo kampanju preko TV Studio B u kojoj su Beograđani birali >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kako treba most da se zove i kako smo ocekivali pobedio je Mihailo Pupin. To je logično u godini u kojoj se proslavlja 160 godina od njegovog rođenja", rekla je Mitrović Marić u obraćanju odbornicima.

Pupin je čovek, dodala je, koji nas uči dobroti, posvećenost, nauci i pedagogiji.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović rekao je da je veoma važno da se projekti koje je u svom mandatu zapocela DS da se oni završe u roku.

"To je u interesu svih građana u Beogradu. Mislim da je veoma značajno da ono što čini grad Beograd bude podrzano od strane svih odbornika", rekao je Božović i istakao da je Pupin Srbin koji je imao najbogatiju biografiju.

Odborniciama se obratio i Radomir Naumunov ispred DS S i rekao da je vrlo važno da velikani kao što je Pupin „koje smo iznedrili" ulaze u geografske pojmove, podsećajući da je vlada 2006. godine aerodromu dala ime po još jednom srpskom velikanu Nikoli Tesli i da će ta odbornička grupa podržati predlog.

"Ovo je svečan trenutak i odbbornici svi treba da podrže ime tog mosta", kazao je Naumov.

Zoran Alimpić iz DS kritikovao je način izbora imena mosta istakavši da se ne zna ni koliko je građana glasalo za predlog da ovaj most nosi Pupinovo ime.

"Zašto se ime biralo samo elektronskim putem kad nemaju svi građani tu mogućnost i da li je bilo još predloga?", upitao je Alimpić.

Na to mu je Mitrović Marić odgovorila da ne treba sumnjati da su građani sami izabrali ime mosta Zemun-Borča.

„Došli su nam predlozi od razlicictih udruženja, fondacija, građana. Nemojte sumnjati da su građani birali", rekla je ona i dodala da nisu lobirali da se taj most zove Pupinov.

Komisija je predlog skupštini poslala na inicijativu građana Beograda da se taj most nazove po svetki poznatom naučniku.

Gradsko veće grada Beograda na sednici održanoj početkom septembra razmatralo je Predlog rešenja o dodeli naziva mostu preko Dunava i na predloženo rešenje dalo je pozitivno mišljenje.

 

Usvojeno više planskih dokumenata

Skupština grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici Plan generalne regulacije Sportsko-rekreativnog centra „Košutnjak". Takođe, usvojena su i tri plana detaljne regulacije, i to za područja između sportskog kompleksa stadiona „Crvena zvezda" u opštini Savski venac, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uz reku Kolubara u Obrenovcu, kao i za deo naselja Crne Međe u opštini Lazarevac.

Sportski centar „Košutnjak" spada u red retkih konzistentnih i celovitih urbanih prostora Beograda. Koncept plana, kojim je obuhvaćena površina od oko 85 hektara, treba da omogući kontinuitet u razvoju savremenog vrhunskog i masovnog sporta i formiranje aktivne gradske zone sporta, rekreacije i odmora, uz zadržavanje prirodnih i ekoloških potencijala. Plan oko stadiona „Crvena zvezda" ima za cilj stvaranje planskih mogućnosti za transformaciju postojećih privrednih, komercijalnih i komunalnih delatnosti u sportske, komercijalne i poslovno-stambene komplekse, čime se ostvaruje racionalnije korišćenje građevinskog zemljišta. Granica plana obuhvata deo teritorije katastarskih opština Voždovac i Savski venac, u zoni raskrsnice „Autokomanda", to jest u zoni ukrštanja planiranog Unutrašnjeg magistralnog poluprstena i saobraćajnice Bulevar oslobođenja. Površina obuhvaćena planom iznosi oko deset i po hektara.

Povod za izradu drugog plana detaljne regulacije jeste potreba za rešenjem problema ispuštanja otpadnih voda Obrenovca u Kolubaru. Do sada su se sve otpadne vode preko postojeće fekalne crpne stanice, bez prečišćavanja, ispuštale direktno u reku. Prostornim planom predviđenja je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a površina obuhvaćena njime iznosi oko sedam hektara. Plan detaljne regulacije dela naselja Crne Međe donet je na inicijativu investitora plana „Kolubare" d.o.o, a razlog je stvaranje urbanističkih i drugih tehničkih uslova radi formiranja novog dela ovog naselja, u skladu sa projektovanom dinamikom raseljavanja stanovništva sa područja predviđenih za proširenje kopova. Orijentaciona granica plana obuhvata teritoriju od oko 24,7 hektara.

Odbornici su na današnjoj sednici doneli i odluke o izradama, izmenama ili dopunama nekoliko planova detaljne regulacije na Savskom vencu i u Novom Beogradu.

 

Imenovani direktori i vršioci dužnosti direktora u jednom broju gradskih preduzeća i ustanova

Odbornici Skupštine grada na početku današnje sednice usvojili su nekoliko rešenja donetih po skraćenom postupku.

Za direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć na period od četiri godine imenovan je Goran Čolaković, specijalista interne medicine. Na isti period za direktora DZ „Vračar" imenovan je Dragan Dašić, doktor stomatologije. Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Biblioteke „Milutin Bojić" Jovica Krtinić vodiće ovu ustanovu i u naredne četiri godine, dok je za direktora Biblioteke „Vlada Aksentijević" u Obrenovcu imenovana Ivana Janošević, diplomirani bibliotekar - informatičar. Novi vršilac dužnosti direktora Biblioteke „Dimitrije Tucović" najduže na godinu dana je profesorka srpskog jezika Jasmina Ivanković. Diplomirani arheolog Suzana Anastasov Marković je imenovana za direktora Centra za kulturu „Sopot" na period od četiri godine, dok je diplomirani istoričar umetnosti Zorica Atić nova direktorka Centra za kulturu Grocka. Za vršioca dužnosti direktora Pedagoškog muzeja imenovan je Božidar Zejak, profesor jugoslovenske i svetske književnosti, dok je za vršioca dužnosti direktora Centra za likovno obrazovanje imenovan magistar umetnosti Dragan Kićović.

Gradski odbornici usvojili su i rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, kao i rešenja o razrešenju i imenovanju školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola.Propisi Gradskog pravobranilaštva usklađeni sa novim zakonom

Usvojena odluka o Gradskom pravobranilaštvu grada Beograda

Gradski pravobranilac Katarina Žeželj istakla je da su nakon donošenja zakona sve institucije bile u obavezi da usklade svoje propise sa njim.

- Ovim smo uskladili rad, funkcionisanje i naziv pravobranilaštva sa odredbama novog zakona. Gradsko pravobranilaštvo od sada će nositi naziv Gradsko pravobranilaštvo grada Beograda. Po prvi put imamo definisan krug lica koje pravobranilaštvo mora i može da zastupa, definisan odnos subjekta i pravobranilaštva, a mandat pravobranioca, umesto dosadašnje četiri, trajaće pet godina. Ovim i ostalim izmenama, svako gradsko preduzeće, institucija i organizacija čiji je Grad osnivač imaće potpuno jasnu definisanu situaciju odnosa sa pravobranilaštvom - rekla je Katarina Žeželj.

Obrazlažući Odluku o izmeni odluke o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, sekretar za imovinske i pravne poslove Slavica Savičić navela je da dosadašnji način primene u bitnome umanjuje cenu zakupnine, te da se iz odluke izuzima poslovni prostor kojim upravlja Grad Beograd, pa se tako ekstra zona na primer nije primenjivala na području određenih gradskih opština.

Odlukom o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, predviđeno je da se prihod gradskog budžeta uveća na ovaj način za 100 miliona dinara.

Sednica na kojoj će odbornici odlučivati o rebalansu budžeta biće održana sledeće nedelje, najavio je na kraju zasedanja predsednik Skupštine, Nikola Nikodijević.

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Zemun-Borča od danas Pupinov most

Izvor: B92, 24.Okt.2014

Most Zemun-Borča od danas nosi ime velikog srpskog naučnika i pronalazača Mihaila Pupina...To su danas jednoglasno odlučili odbornici Skupštine grada Beograda, usvojivši predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova u Beogradu...Predsednica Komisije Jasmina Mitrović Marić rekla je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.