Manji porez na imovinu za stare kuće i stanove

Izvor: Studio B, 30.Nov.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji porez na imovinu za stare kuće i stanove

Domaćinstva koja imaju starije objekte, 2016. godine će plaćati manji porez, odlučila je Skupština grada, koja je izmenila i granice pojedinih zona pa će tako žitelji delova Čukarice, Novog Beograda, Zvezdare i Surčina ubuduće biti u niže rangiranoj zoni

Izmenom Odluke o visini stope amortizacije, povećana je godišnja stopa amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, koliko može maksimalno da iznosi po zakonu, za objekte obveznika koji ne vode poslovne knjige - fizička lica. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Maksimalno ukupno umanjenje poreske osnovice po osnovu amortizacije ostaje 40 odsto, koliko je i propisano Zakonom o porezima na imovinu. 

Usvojene su i izmene odluke kojima su izmenjene granice pojedinih zona, pa će žitelji delova Čukarice, Novog Beograda, Zvezdare i Surčina ubuduće biti u niže rangiranoj zoni i plaćati manji porez na imovinu. 

Naime, nakon što je Radna grupa za zoniranje razmotrila primedbe i sugestije građana, izvršena je analiza postojećeg zoniranja, nakon čega su predložene izmene granica zona u pojedinim delovima grada.

Tako su, zbog nelogičnosti, izmenjene obračunske zone za poreske izdatke, a nove mere se odnose žitelje Čukarice, Zvezdare, delova Novog Beograda i Surčina.

Skupština grada je odlučila da se zona zaštite zelenila jedan prebacuje u niže zone (treću, četvrtu ili petu) i to na delu Makiša, koji pripada teritoriji opštine Čukarica. 

Deo Vinogradske ulice, koja pripada Surčinu i Novom Beogradu, ubuduće neće biti u zoni zaštite zelenila jedan, već u nižim zonama.

Deo Park šume Zvezdara koji se nalazi na klizištu, prebačen je iz zone zaštite zelenila jedan u susednu, treću zonu.

U Surčinu se sužava druga zona koja će obuhvatati samo teritoriju koja je neposredno uz aerodrom i deo privredne zone uz auto-put i obilaznicu. 

Iz druge u treću zonu prebačen je deo naselja Radio far, a u četvrtu deo Surčina iznad Radničke prema aerodromu.

Kako su istakli nadležni, ide se ka tome da se zakon prilagodi stvarnim potrebama građana i stanju na terenu, pa će Grad inicirati promene Zakona o naplati poreza na imovinu kako bi se, umesto zona, objekti kvalifikovali po starosti i opremljenosti, a kvartovi po razvijenosti komunalne infrastrukture.

 

Vesić: Jedinstveni izgled kioska na teritoriji celog grada

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici odluke o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju privremenih objekata i o postavljanju tezgi i drugih pokretnih objekata na teritoriji grada.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da su ove odluke deo napora Skupštine grada da se uvede red u ono što se ubuduće može postavljati na ulicama.

- Prošlog decembra smo usvojili odluku u vezi sa baštama i ona stupa na snagu 1. januara sledeće godine, pri čemu smo ugostiteljima tada dali rok od godinu dana da se prilagode. Na teritoriji tri centralne opštine ukinuli smo zatvorene bašte, unificirali boje suncobrana i počeli centar grada da pretvaramo u pešačku zonu. Prema izmenama Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada, uvodi se standardizacija izgleda trafika, što znači da će postojati samo jedan tip na teritoriji grada, u različitim veličinama, među kojima će najveći imati 10,5 kvadrata.

Tri centralne opštine - Savski venac, Vračar i Stari grad tu odluku će morati da sprovedu do kraja sledeće godine, a ostalim opštinama se ostavlja rok do kraja 2018. godine. Kiosci u centralnim opštinama imaće deset kvadrata i u njih će biti inkorporirani svi frižideri i tako će se izbeći situacija da neko otvori kiosk, a potom počne da zauzima dodatni prostor - rekao je Goran Vesić.

On je naglasio da će uz to na teritoriji tri centralne opštine biti zabranjeno postavljanje tezgi preko cele godine, osim novogodišnjih i onih koje se postavljaju tokom sličnih događaja.

- Time ćemo takođe doprineti uvođenju reda na beogradskim ulicama. Podsetiću da je gradski urbanista pokrenuo projekat IME kojim se definiše izgled kompletnog gradskog mobilijara, grad će biti podeljen u zone i tačno će se znati gde i kakve klupe i drugi elementi mobilijara mogu da postoje - naglasio je gradski menadžer.

 

Skupština Beograda odala poštu odbornici Dunji Figenvald Puletić

Sednica Skupštine grada počela je minutom ćutanja kojim su gradski odbornici odali poštu svojoj koleginici Dunji Figenvald Puletić. 

Nakon sednice Administrativno-mandatne komisije na njeno mesto izabrana je Dragana Milović.

U daljem toku sednice usvojen je Plan detaljne regulacije za gasifikaciju privrednih zona uz auto-put Beograd-Pančevo, kao i odluke o izradi planova detaljne regulacije Topčiderske reke, Ade Huje, grobalja u mesnim zajednicama Brajkovac, Prkosava i Dudovica, kao i Odluka o izmeni Odluke o izradi plana detaljne regulacije za blok između ulica Cara Dušana, Filipa Višnjića, Zadužbinske, Mostarske i Šumadijske u Zemunu.

Odbornici su na početku sednice usvojili i više odluka o imenovanju i razrešenju direktora i v.d. direktora u jednom broju gradskih preduzeća, kao i rešenja o imenovanju i razrešenju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.