Kreće napad iz vazduha na krvopije: Evo koje će se lokacije u Beogradu i Pančevu zaprašivati iz vazduha

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jul.2017, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće napad iz vazduha na krvopije: Evo koje će se lokacije u Beogradu i Pančevu zaprašivati iz vazduha

Avijacija će napasti komarce danas i sutra u sedam gradskih opština, ako vremenski uslovi budu povoljni, obaveštavaju iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Inače, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, nađeni su na tri lokacije u Beogradu i četiri na teritoriji Pančeva, što je manje nego prethodnih godina, pišu Večernje novosti.

U planu je da avioni poprskaju ukupno 26.000 hektara na teritoriji grada, u periodu od 5.00 do 9.00 sati. Posle dva odlaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << konačno zaprašivanje iz vazduha, u slučaju povoljnih vremenskih uslova prvo će se obaviti na teritoriji leve obale Dunava i u Obrenovcu, a potom 13. jula, šest aviona delovaće i Grockoj, Surčinu, Barajevu, Čukarici i Voždovcu. Akcije suzbijanja odraslih formi komaraca obavljaće se preparatom "deltasect 1,2 ulv", a od njega je neophodno zaštititi medonosne pčele. Pčelari su upozoreni da premeste košnice i ne puštaju jedinke do 14 časova tih dana.

Foto: Udruženje ljubitelja reke Save "Zeleni raj"

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju navode da je do sada obavljeno više od 500 analiza uzoraka komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila. Zaražene jedinke pronađene su oko obale Dunava u Grockoj, uz kanal u Leštanima i u Sremčici. Ugroženi delovi Pančeva jesu krug bolnice, rit ispod tamiškog mosta, Valjevska ulica i sportski centar u naselju Misa.

- Ove godine u Pančevu imamo četiri lokacije na kojima je zabeleženo prisustvo komaraca sa virusom, ali ih je prethodnih godina bilo i po deset - objašnjava Zdenka Miljković, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine. - Period delovanja virusa je tek počeo, a uglavnom traje i tokom avgusta. Zasada nema zaraženih ljudi, a dobra stvar je to što je dosta ljudi već razvilo imunitet.

Foto-ilustracija: Profimedia

Izvor ove zaraze su divlje ptice. Ženke komaraca, hraneći se krvlju zaraženih ptica, unesu virus u svoje telo, što se kasnije može preneti i na čoveka.

Nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju savetuju stanovništvo da ne borave na otvorenom u periodu najveće koncentracije komaraca, u sumrak i pred zoru. Pored reka, jezera, kanala i šuma treba nositi odeću dugih rukava i nogavica, postavljati zaštitne mreže na vrata i prozore, čistiti kanale i prazniti vodu iz delova gde se zadržava, postaviti mreže na ventilacione otvore...

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.