Komunalna policija: Mi smo žrtve stalnih napada

Izvor: Večernje novosti, 26.Mar.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna policija: Mi smo žrtve stalnih napada

NEMA dana a da se komunalni policajci i Beograđani ne nađu na "suprotnim stranama". Pitanje prekoračenja njihove nadležnosti sugrađani često postavljaju susrećući se sa sve češćim privođenjima putnika bez karte i taksista. Sa druge strane, komunalci tvrde da su oni žrtve fizičkih napada građana i da su lisice na rukama jedini izlaz. I dok privedeni građani svedoče o brutalnim fizičkim napadima komunalaca, nadležni iz ove gradske službe tvrde da nijedan policajac nikada nije prekoračio >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << svoja ovlašćenja. - Službenici komunalne policije ne napadaju Beograđane. To nije tačno. Oni nikada nisu uvredili, a kamoli udarili ili davili nekoga. Naprotiv, oni često bivaju žrtve fizičkih napada - izričit je Nikola Ristić, načelnik komunalne policije. Usvajanjem izmena Zakona o komunalnoj policiji, osim povećanih nadležnosti, ovoj službi priključiće se još 1.000 "komunalaca". Do kraja ove godine biće primljeno 300 novih službenika, koji će pre toga proći tromesečnu obuku u nekom od tri centra za obuku policajaca u Kuli, Sremskoj Kamenici i Zemunu. Razlog proširenja ove gradske službe nametnule su upravo potrebe građana i druge gradske službe.NOVA OVLAŠĆENjA IZMENAMA Zakona o komunalnoj policiji predviđena su i veća ovlašćenja "komunalaca". Tako će komunalni policajci moći da zaustave vozilo i legitimišu vozača, da privode lica na utvrđivanje identiteta direktno kod sudije za prekršaje i da rade u civilu. Osim toga moći će da koriste i biber-sprej, koji će se prvenstveno primenjivati na otvorenom prostoru. - Po 30 komunalnih policajaca u dve smene pruža asistenciju kontrolorima u gradskom prevozu, a potrebe Sekretarijata za saobraćaj su 200 komunalnih policajaca. To je neizvodljivo jer u našoj službi ima ukupno 311 zaposlenih. Osim operativaca na terenu, mi primamo i po nekoliko stotina poziva dnevno od građana i dežuramo na aerodromu 24 sata. Idealan broj za Beograd bio bi 1.200 službenika - priča Nikola Ristić. Kadrovski, uslovi konkursa biće isti kao pre četiri godine, kada je ova služba formirana. Jedina izmena mogla bi da bude određenje starosne granice, koja do sada nije postojala. - Koja će biti starosna granica ne zavisi od nas, jer je komunalna policija samo korisnik konkursa, koji raspisuje gradska uprava - priča Ristić. - Moj predlog je da starosna granica bude 40 godina, jer su ljudi tih godina u punoj snazi. To je potrebno zbog ispunjavanja posebnih psihofizičkih i motoričkih sposobnosti, jer je ovo složen policijski posao. Radi se na terenu, po različitim vremenskim uslovima i primenjuju se sredstva prinude.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

POGLEDAJTE: Komunalni policajci maltretirali profesora jer se žalio što autobus stoji

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 14:37

U autobusu na liniji 860, na Obrenovačkom putu, na raskršću za Železnik i Makiš, juče oko 15.30 sati, komunalni policajci su maltretirali putnika i na njega "fizički nasrnuli". Sugrađanin se javio našoj redakciji i objasnio da nije hteo da pokaže kartu iz revolta jer autobusi na toj liniji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.