Kompletno obnovljen vrtić Anđelak

Izvor: Studio B, 24.Mar.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompletno obnovljen vrtić "Anđelak"

U skladu sa strategijom Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, da vrtići stari više decenija po standardima odgovaraju novoizgrađenim objektima, grad Beograd je u poslednjih pet godina kompletno rekonstruisao više od 70 predškolskih ustanova.

Tako je nedavno počeo sa radom i četiri decenije star „Anđelak" u Birčaninovoj ulici, jedan od najstarijih vrtića u gradu. Zahvaljujući obnovi i boljem preuređenju prostora,  u ovom objektu prvi put boravi i 22 mališana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << jaslenog uzrasta, kao i 110 dece od tri godine do polaska u školu, a obezbeđena je i soba za boravak dece sa smetnjama u razvoju.

- Rekonstrukcijom svih ovih vrtića i adaptacijom distributivnih i proizvodnih kuhinja, omogućena je ishrana dece po savremenim standardima, kao i organizovanje dodatnih sadržaja za decu i specijalizovanih programa, koje je verifikovalo Ministarstvo prosvete. Na Savskom vencu je kompletno adaptiran vrtić „Carica Milica" i izgrađena savremena centralna kuhinja u blizini vrtića „Sveta Petka". U narednim  mesecima očekuje nas spoljašnje uređenje ovog vrtića, uz zadržavanje postojećih zelenih površina i postavljanje odgovarajuće ograde. U jeku je i adaptacija vrtića „1.001 radost" na Voždovcu, a odmah posle završetka ovih, počeće obimni radovi u vrtiću „Ciciban". U toku ove godine očekuje nas isti posao i na Batajnčikom drumu, u vrtiću radnog naziva „Elektronska industrija". Osim rekonstrukcija, ove godine počeće s radom i tri novoizgrađena vrtića, čime ćemo sprečiti pojavu nedostajućih kapaciteta u onim delovima grada gde se, prema migracionom kretanju stanovništva, očekuje veći broj dece predškolskog uzrasta - istakla je za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

U vrtiću „Anđelak" završeni su obimni građevinsko-zanatski radovi, saniran je krov, elektroinstalacije, vodovod i kanalizacija, kao i toaleti za decu. Savremeno je opremljena distributivna kuhinja, zamenjena je fasadna stolarija, a u celosti je uređeno dvorište sa novom ogradom i mobilijarom za bezbednu igru dece.   

- Gradski sekretarijat nam je obezbedio nov nameštaj za sve prostorije u kojima borave deca, a mi smo deci kupili nove igračke i didaktički materijal. Naš vrtić je dobio i video-nadzor, a putem interfona, koji je u svakoj sobi, omogućena je direktna komunikacija vaspitačica sa sestrom na preventivi - navela je Gordana Petrović, direktorka Predškolske ustanove „Savski venac".

Rukovodilac ovoj objekta Vinka Lukić posebno ističe da su sve sobe sada veselih i jarkih boja, kao i da je vrtić bogatiji za prostranu višenamensku salu.

- Sada se sve fizičke aktivnosti odvijaju u ovom prostoru, mada naše vaspitačice i deca ne mogu da dočekaju lepo vreme, kada će većinu sportskih aktivnosti organizovati u dvorištu - kaže Lukić.

U plavoj sobi na spratu, gde borave predškolci, dva puta nedeljno organizuju se besplatni časovi engleskog jezika, koje je grad Beograd obezbedio u svim beogradskim vrtićima za decu od 5,5 godina do polaska u školu.

- Sva deca učestvuju u nastavi i nema razlike među njima, to jest da li je neki roditelj u mogućnosti da plati časove engleskog ili ne. U ovom uzrastu odlično usvajaju strane reči, a naš metod rada je da im  kroz igru i zabavu prenosimo znanje. Takođe, ceo program smo koncipirali u dogovoru sa njihovim vaspitačima, tako da ako deca uče o delovima tela, onda to radimo sa njima i na engleskom - objasnila nam je vaspitačica i nastavnica engleskog Lidija Pančić.

Inače, predškolci sa Savskog venca već pet godina dva puta nedeljno idu na bazen na Starom DIF-u,  a u vrtićima se još organizuju i časovi aikida, plesa, kao i škola šaha. U saradnji sa opštinom, deca sa Savskog venca učestvuju i u ekološkom projektu „Uprirodimo se u prirodi", čiji je cilj da se kod dece od najranijeg uzrasta razvija svest o značaju očuvanja životne sredine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.