Kad picu platiš „bitkoinima“

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2014, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad picu platiš „bitkoinima“

SVI koji prate najnovija čuda tehnologije i svetske trendove, i koji poseduju nadaleko poznate „bitkoine“, svojevrsnu verziju virtuelnog novca, mogu svoje piće ili ručak njima i da plate, ali samo na jednom mestu u Beogradu. Restoran „Apetit“, u neposrednoj blizini Terazijske česme, jedini je ugostiteljski objekat u regionu koji prima „bitkoin“ kao sredstvo plaćanja. Budući da je „bitkoin“ još nepoznanica za većinu sugrađana, kako plaćanje izgleda u praksi, objasnio nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je jedan od tvoraca startap platforme, Mlađen Merdović. - Kada zatražite da platite račun, konobar vam donosi iznos. Aplikacija za plaćanje povezana je na Narodnu banku i prati kurs dolara u odnosu na dinar, a takođe je povezana i na menjačnicu za „bitkoin“ - započinje Merdović. - Trenutno je vrednost jednog bitkoina 446 dolara, ali aplikacija konvertuje dinare u bitkoine. Korisnik se povezuje na svoj digitalni novčanik, prinosi aparat i skenira „KU-ER“ kod, a zatim mu aplikacija pokaže koliko je „bitkoina“ skinuto sa virtuelnog računa. Ono što je interesantno, to je da gosti, iako plaćaju „bitkoinima“, uredno dobijaju fiskalni račun zbog inspekcije. Sistem „bitkoina“ nije zakonski uređen, tako da restoran papirnim novcem plaća račun, čime direktno otkupljuje „bitkoine“, koje će kasnije nekome prodati i na taj način vratiti uloženo. - „Bitkoin“ nije samo nova vrsta plaćanja, već potpuno nova tehnologija - optimističan je član startap tima, Aleksandar Matanović. - Velika je šansa da će nas naša deca pitati kako smo živeli bez njega. Vrednost virtuelne valute menja se brže nego bilo koje druge, pa tako u jednom danu može da skoči ili padne za 100 odsto. APARAT, IPAK, NIJE U FUNKCIJI POSLEDNjIH dana se pronela vest da je proradio prvi aparat za kupovinu „bitkoina“ u Beogradu. - Aparat postoji, ali nije u funkciji. Dolazili su nam ljudi u zabludi da mogu da kupe „bitkoine“, a onda razočarano odlazili. Tek kada naš zakon to odobri, moći ćemo da se pohvalimo prvim aparatom za „bitkoine“ - kaže Merdović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kako se Srbija snalazi s bitkoinom

Izvor: B92, 21.Sep.2014, 14:23

Virtuelni novac je za većinu Beograđana nepoznanica, pre svega jer ova sfera nije zakonski uređena...Svi koji prate najnovija čuda tehnologije i svetske trendove, i koji poseduju nadaleko poznate bitkoine, svojevrsnu verziju virtuelnog novca, mogu svoje piće ili ručak njima i da plate, ali samo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.