Grejanje na gas privilegija malobrojnih

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje na gas privilegija malobrojnih

U glavnom gradu na gas se trenutno greje nešto više od 10.000 domaćinstava, od čega je oko 8.000 samo na Opštini Čukarica. U poređenju sa toplovodom na koji je priključeno oko 260.000 domaćinstava, to je ništa, ali u poslednje dve godine užurbano se radi i na drugim opštinama. Samo Vračar i Stari grad nikada neće dobiti mogućnost priključenja na gasovod.

Čukarica je jedna od prvih opština u koju je uveden gas, a danas je dužina gasovodne mreže oko 120 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prolazi kroz Banovo brdo, Cerak, Julino brdo, Žarkovo, Bele vode i Rupčine.

- Gas smo počeli da uvodimo i u Sremčicu i Železnik, a u toku je i izrada dokumentacije za gasifikaciju Rušnja, Moštanice i Ostružnice. Do sada, u Sremčici je izgrađeno više od 20 kilometara distributivne gasovodne mreže. Interesovanje građana je veliko, pre svega zbog ekonomske, ali i ekološke prednosti ovog načina grejanja - kaže Mića Ružić, portparol "Stankom gasa" kome je poverena gasifikacija Čukarice.

Na Opštini Voždovac do sada je urađeno ukupno 70 kilometara gasovodne mreže odakle se gasom snabdeva oko 1.200 potrošača.

Surčin rekordno brzo uvodi gas

- Do kraja godine biće gasifikovane sve ulice od Bulevara oslobođenja do Kumodraške, a za 2008. godinu planirali smo uvođenje gasa u naselja Kumodraž i Jajinci. U dogovoru sa JP "Srbija gas" opština će na sebe preuzeti izradu investiciono-projektne dokumentacije, čime će se ubrzati dobijanje svih potrebnih dozvola. U narednoj godini u planu je i uvođenje gasa u podavalska naselja, kao i u naselja Braća Jerković i Siva stena - kaže Goran Lukačević, predsednik Opštine Voždovac.

Kroz cela naselja Surčin i Boljevci prošla je gasovodna mreža, kojom su "pokriveni" i Dobanovci (oko 75 odsto teritorije), a od 1. decembra gas stiže i do Jakova i Bečmena.

- Naredne godine gas će biti doveden do 10.000 kuća, a počinjemo i uvođenje gasa u naselja Petrovčić i Progar - objasnio je Vojislav Janošević, predsednik Opštine Surčin.

Na Opštini Savski venac gasifikovan je deo Topčiderskog brda i Lisičiji potok, ali i Dedinje i Senjak. Od planiranih 2.000 priključaka do sada je na ovim lokacijama urađeno oko 1.200.

Stara Karaburma na Paliluli "pokrivena" je sa nešto više od tri kilometra gasovoda. Do sada je na mrežu priključeno oko 110 domaćinstava i 14 novih zgrada. Kako kažu u preduzeću "Domingas", koje uvodi gas na ovoj opštini, mreža je došla do 45 zgrada u ulicama Laze Stefanovića, Promenskoj, Čika Miše Đurića i Dragoslava Srejovića (Partizanski put), tako da mogućnost priključenja na gas ima oko 2.000 stanova.

U Zemunu, u naselju Batajnica, već tri godine traje gasifikacija. U tom periodu izgrađeno je oko 107 kilometara distributivne mreže, što je kapacitet dovoljan za priključenje 6.500 domaćinstava. Do sada je priključeno 1.500. Iz preduzeća "Feromont" kažu da se gasifikacija nastavlja prema Ugrinovcima, a radi se i projektna dokumentacija za Altinu.

Zvezdara kasni zbog izvođača radova

Na Zvezdari je tek pre nekoliko meseci počela izgradnja gasovoda. Kasne tri godine jer su imali problema sa izvođačem radova, koji je u međuvremenu promenjen. Gasovod na Zvezdari gradi "Telefonija ad" i za sada su uradili sedam kilometara mreže u nekoliko ulica na Starom Mirijevu (prema Olimpu).

- Za sada je oko 350 domaćinstava zainteresovano za ovaj vid grejanja. Ugovore je preuzelo oko 250 vlasinika, a uplaćeno je za 141 priključak. Razumljivo je što nema velikog interesovanja s obzirom da se dugo čekalo da "Srbija gas" izabere novog izvođača - kazao je Milan Popović, predsednik Opštine Zvezdara.

U Rakovici je gasifikacija pre dve godine krenula od mesnih zajednica "Mitar Brkić" i Braća Veličković.

Na gasovodnu mrežu "Beogradskih elektrana", ukupne dužine 350 kilometara, u Mladenovcu je trenutno priključeno 3.334 potrošača, a moguće je priključenje još oko 1.500 korisnika. Domaćinstva u ovoj opštini gas su počela da koriste još 1990. godine. U planu "Beoelektrana" je izgradnja gasovoda u mesnim zajednicama "Vlaška" i "Vlaško Polje" (oko 600 korisnika), "Amerić" i "Koraćica".

Gas je isplativiji

Za zagrevanje kuće, veličine 80 kvadratnih metara, uz korišćenje bojlera i štednjaka na gas, za celu grejnu sezonu, potrošnja ide i do 2.000 kubika gasa (24,8 dinara), što je oko 50.000 dinara. Mesečno, potrošnja gasa kreće se od 250 do 550 kubika. U letnjim mesecima potrošnja gasa je gotovo zanemarljiva. Poređenja radi, za stan od 80 kvadrata sa centralnim grejanjem (43,8 dinara kvadrat) potrebno je izdvojiti 3.504 dinara mesečno, odnosno 42.048 dinara za celu godinu (plaća se 12 meseci). Kada se na ovo doda cena struje koju troši šporet i bojler, jasna je isplativost priključenja na gas.

Grejanje na kredit

Cena uvođenja gasa u domaćinstva je 1.080 evra (uračunat PDV), ali većina izvođača daje popust od 10 odsto na uplatu celog iznosa. Unutrašnje instalacije (cevi, radijatori, ventili..) koštaju oko 2.000 evra za stan do 100 kvadrata. Svi izvođači i opštine imaju ugovore sa bankama o kreditiranju uvođenja grejanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.