Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad pozvao preduzeća da kupuju karte za prevoz zaposlenih

Firmama upućen apel da sklope ugovor sa gradskom upravom po kojem će novac za mesečne karte radnika uplaćivati direktno u beogradsku kasu, umesto zaposlenima na ruke

Kompanijama u kojima radi više od 200 ljudi juče je upućen apel iz Skupštine grada da zaposlenima kupuju mesečne karte za javni prevoz, umesto da im za to isplaćuju novac na ruke. Pisma sa ovim pozivom uputio je Goran Vesić, gradski menadžer. On je naglasio da će firme na taj način ostvariti značajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uštede, a istovremeno pomoći napore da se stabilizuje sistem javnog prevoza.

Navedeni su brojni primeri na koji način preduzeća mogu da umanje troškove, kao i procedura registracije za program grupne dopune kartica zaposlenih.

– U trenutku kada je izabrano novo rukovodstvo grada, GSP je bio prezadužen, a većina građana nije plaćala karte. Zato sistem prevoza ne može da opstane bez subvencija iz gradskog budžeta koje su konstantno povećavane. Zbog toga nam ostaje manje novca za škole, obdaništa ili uređenje parkova i ulica. To plaćamo svi, a sa druge strane, zbog nasleđenog duga većeg od 1,1 milijarde evra, naše dotacije ne mogu da rastu u nedogled. U takvim uslovima gradski prevoz u Beogradu našao se na ivici opstanka – navedeno je u pismu.

Vesić dodaje da je zbog ovakve situacije bilo neophodno da grad sprovede mere štednje, pa su „svi nepotrebni troškovi, kao što su pi-ar agencije, reprezentacije i višak automobila ukinuti, deo imovine preduzeća koji nije neophodan se prodaje, ostvarene su znatne uštede u samom poslovanju, a radno vreme vozača (GSP-a) produženo je sa sedam na osam sati”.

– Prvi put smo naručili i brojanje putnika u prevozu, kako bi se napravio optimalan red vožnje i umanjili troškovi. Od sledeće godine biće uveden i novi tarifni sistem. Mere koje su već sprovedene počele su da daju rezultate i situacija kod našeg gradskog prevoznika je bolja. Građani su pozitivno odgovorili na medijsku kampanju, koja je vođena do 1. oktobra, pa je prihod od prodaje karata porastao za više od 30 odsto. Ali za potpuni oporavak ključno je da građani redovno plaćaju karte u prevozu. Zato je Skupština grada Beograda usvojila nova pravila po kojima je vožnja bez karte prekršaj – podvlači Vesić. 

-----------------------------------------------------------------

Moguć i povraćaj PDV-a od 10 odsto

U pismu sa apelom kompanijama navedeno je da firme mogu da ostvare i povraćaj PDV-a od 10 odsto. Kada se plaćanje prevoza obavlja gotovinski, ovaj porez od 10 odsto uračunat je u iznos, ali nije stavka koja može biti odbijena. Ukoliko se taj transfer obavlja preko računa, kompanija dobija račun za uslugu prevoza na osnovu kojeg iznos PDV-a može da koristi kao odbitnu stavku.

-----------------------------------------------------------------

Procenat uštede

- 3 odsto za preduzeća sa 30 do 199 zaposlenih

- 5 odsto za firme sa 200 do 1.000 zaposlenih

- 10 odsto za kompanije sa 1.001 do 2.000 zaposlenih

- 15 odsto za preduzeća sa više od 2.000 zaposlenih

N. B.

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.