Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju. U poslednje dve runde pregovora nema saglasnosti čak ni oko tehničkih pitanja. Otvoreno je zato pitanje - jesu li dve strane došle do tačke kada je dogovor teško moguć? Za prevazilaženje aktuelne krize, politički analitičari izlaz vide u kopromisu.

Da li je dijalog Beograda i Prištine stigao do zida? Analitičari sumirajući poslednje poteze obe strane kažu “da”, jer kada su na red stigla ključna pitanja, ni jedna strana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije pokazala veštinu pregovaračkog balansiranja.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da mora doći do nekakvog susreta na višem političkom nivou.

“I mora se pristupiti dijalogu političkim konsenzusom jedne i druge strane, da prevaziđu ove teškoće sa kojima su sada suočeni. Ono što je bitno - dijalog nema alternativu i obe strane moraju da nastave dijalog iz dva razloga: prvi, dijalog je pretpostavka za njihove evrointegracije, drugi razlog su međusobni odnosi i stabilnost i mir u regionu”, ističe Milivojević.

Zato bi trebalo uložiti napore da se proces normalizacije nastavi što pre, kaže za N1 predsednica Fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht , jer, kako objašnjava, ako se odnos srpskih i prištinskih zvaničnika ne ojača, posledice će biti loše po sve.

"Bez kompromisa mi nećemo u stvari moći da dođemo do takvog rezultata, koji ne samo što će delimično zadovoljiti obe strane, nego i do rezultata koji će na jedan temeljam, održiv način rešiti - evo do sada jedan od najvećih sporova, a to nije jedini”, kaže Sonja Liht.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ipak smatra da je "tenzičan" period za obe delegacije kratkog roka, jer će i Priština i Beograd morati da ispune ono što se nalazi među gorućim temama.

"Da Priština ispuni one svoje obaveze koje je obavezala, pre svega za formiranje zajednice srpskih opština, a sa druge strane mislim da će se i po ovim koja se sada smatraju spornim, vrlo brzo doći do nekakve mere kompromisa, koji bi odblokirao ne samo dijalog Beograda i Prištine, već i ubrzao evropski put Srbije - pošto znamo da u okviru poklavlja 35 koje se tiče Kosova, dijalog jeste jedna od osnovnih tema od kojih će zavisiti budućnost evropskih integracija zemlje”, podseća Đukanović.

Ko usporava proces normalizacije? Hašim Tači za Kosovo tvrdi da je "izvoznik" stabilnosti i promoter dijaloga, a srspki zvaničnici tvrde gotovo identičnu stvar - da je upravo Srbija ta koja promoviše dijalog i koja je spremnija da čuje drugu stranu.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Neophodan kompromis u dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju. U poslednje dve runde pregovora nema saglasnosti čak ni oko tehničkih pitanja. Otvoreno je zato pitanje - jesu li dve strane došle do tačke kada je dogovor teško moguć? Za prevazilaženje aktuelne krize, politički analitičari izlaz vide u kopromisu...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.