Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESPLATAN ULAZ u šest lokaliteta na Beogradskoj tvrđavi

Posetioci će sutra, 28. septembra od 11 do 19 časova, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine" besplatno moći da posete šest objekata na Beogradskoj tvrđavi.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da vide Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Stambol kapiju, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, saopštila je danas "Beogradska tvrđava".

U Velikom barutnom magacinu, od 11 i od 13 časova biće organizovano i stručno vođenje kroz postavku rimskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kamenih spomenika – lapidarijuma, skulptura i nadgrobnih stela. Posetioce će kroz postavku voditi kustosi Narodnog muzeja, čijoj zbirci spomenici i pripadaju.

U Vojnom bunkeru na Gornjem gradu, kod spomenika Pobednik, biće priređena izložba "Negde između".

Rimski bunar dubok je 60 metara, a građen je od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave.

Sahat kula - kula sa satom, građena je sredinom 18. veka, a Kula Nebojša, izgrađena je u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.