Nemci prilagođavaju autoputeve za samovozeća kola

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2015, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci prilagođavaju autoputeve za samovozeća kola

Nemačka vlada želi da deo autoputa A9 u Bavarskoj pretvori u test područje za napredne tehnologije koje će omogućiti da automobili "voze sami". Ovaj projekt ključan je kako bi se Nemačkoj obezbedio "digitalni suverenitet", smatra nemački ministar saobraćaja i digitalne infrastrukture Aleksandar Dobrint.

Staza za samovozeće automobile biće otvorena ove godine. Plan uključuje opremanje puta infrastrukturom koja će omogućiti automobilima da komuniciraju jedni s >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << drugima, kao i postavljanje senzora koji će davati potrebne podatke o saobrćajima.

- Tim putevima moći će da se voze automobili s pomoćnim sistemima vožnje, a kasnije i potpuno automatizovani automobili - rekao je Dobrint.

Nemačka, glavni evropski proizvođač automobila, želi da poseduje robotsku tehnologiju automobila koja nije zavisnao do stranih kompanija, rekao je ministar. Domaći proizvođači "neće se oslanjati na Gugl", naglasio je on.

- Moramo se naoružati protiv monopolizacije podataka ... stvoriti digitalni suverenitet nezavisan od Amerike i Azije - rekao je nemački ministar.

Automatizovani sistemi za vožnju oslanjaju se pre svega na tehnologije prikupljanja, komunikacije i interpretacije podataka. Nemačka vlada želi da zaštiti tržišne udele kompanija poput BMW-a i Folksvagena, obezbeđujući im određenu prednost u razvoju ovih novih tehnologija.

Audijevi samovozeći automobili predstavljeni su na poslednjem sajmu elektronike CES u Las Vegasu. Audijev RS7 model postavio je brzinski rekord oslanjajući se u potpunosti na samovozeću tehnologiju. Krug na Grand Pri stazi u Frankfurtu prošao je za nešto više od dva minute dostižući maksimalnu brzinu od 240 km/h.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.