Kontroverze povodom izgradnje autoputa

Izvor: VOA, 15.Dec.2014, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverze povodom izgradnje autoputa

Ukoliko sve bude teklo po planu, izgradnja autoputa od Bara do granice sa Srbijom, tačnije-njegove prve dionice u dužini od 41 kilometar, počeće na proljeće.

Planirano je da prioritetna dionica bude izgrađena za četiri godine. Ovaj, kako su ga nazvali “posao vijeka” u Crnoj Gori, ipak, izaziva brojne kontroverze.

Autoput će povezati južni i centralni dio Crne Gore sa sjeverom države, a takođe će povezati Crnu Goru i Srbiju. Radovi su povjereni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kineskim kompanijama CCCC i CRBC, koje imaju obavezu da 30 odsto poslova ustupe domaćim građevinarima. Očekuje se da pripremni radovi počnu vrlo brzo, dok bi početak izgradnje prioritetne dionice počeo na proljeće 2015. godine. Planirano je da prva dionica bude završena za četiri godine.

Kineske kompanije prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgradiće za 809,58 miliona EUR. Jedan kilometar buduće najbrže saobraćajnice u zemlji koštaće preko 20 miliona eura, četiri puta više nego što su, recimo, koštali autoputevi kroz Hrvatsku.

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona EUR za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona EUR, obezbijediće država.

Ipak, ekonomski aspekt pada u vodu pred podacima o broju poginulih i povrijeđenih na postojećem putu kroz famozni kanjon Platije. Posebno onda kada te brojke izgovori premijer Đukanović koji tvrdi da će “izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare, od Smokovca do Mateševa biti snažna poluga za povećanje crnogorskog bruto domaćeg proizvoda”

Autoput je prva saobraćajnica tog profila u crnogorskoj istoriji. Taj projekat je važan za poboljšanje turističke i poslovne dostupnosti Crne Gore, a njegova izgradnja će poboljšati saobraćajnu bezbijednost i unaprijediti saobraćajnu kulturu”, poručio je Đukanović.

U Crnoj Gori gotovo da i nema onih koji se protive gradnji autoputa. No, mnogo je, možda i previše sumnjičavih kada su u pitanju uslovi pod kojima će se on graditi.

Počev od primjedbe da je preskup, preko podatka da Vlada, uprkos zahtevima, nije javno objavila nijednu studiju o finansijskoj ili ekonomskoj opravdanosti autoputa, do sumnje koje će to domaće kompanije i pod kojim uslovima dobiti pravo na trećinu radova.

Još gore zvuči podatak da je državna kineska Eksim banka odobrila kredit od 687 miliona eura, a da će njegova otplata tokom 20 godina, dostići cifru od preko milijardu eura. Uz to, niko nije objasnio zašto je kreditno zaduženje u dolarima, kada se zna koliko varira odnos američke valute i eura, koji je zvanično sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.

 “Svjesni smo rizika, uključujući i fiskalni, koji nosi realizacija velikih projekta. Međutim to ne može biti izgovor za nečinjenje, niti da se teret odgovornosti za donošenje tako važnih odluka prenosi na građane ili da se ostavlja budućim generacijama”, rekao je Đukanović.

Da sve bude mistarioznije, Kinezi su u Crnoj Gori oslobođeni plaćanja PDV-a, doprinosa za zaposlene i carina. Vlada nije uradila analizu koja bi pokazala koliko državni budžet zbog toga gubi, ali se mnogi pitaju otvara li to mogućnost za zloupotrebe, posebno domaćih kompanija koje budu uključene u izgradnju.

Konačno, prva dionica neće ići dalje od Kolašina, koji je sada od Podgorice udaljen sat vožnje. Niko ne pominje ni to kada će početi da se gradi dio puta nakon 41 kilometra, koliko će biti urađeno u naredne četiri godine, a što je najveći apsurd-sa Srbijom nije formalizovan nikakav dogovor o gradnji autoputa sa srpske strane.

Ambasador Kine u Podgorici, Cui Zhiwei, pak, siguran je da će gradnja autoputa pokrenuti razvoj Crne Gore, obezbijediti bolje korišćenje resursa i povezati sjever i jug.

“Prije 30 godina, u doba otvaranja Kine prema svijetu, na početku reformi, u našoj zemlji se govorilo: Ako hoćeš bogato društvo, igradi put. Vjerujemo da će autoput, kada bude izgrađen, snažno pokrenuti razvoj Crne Gore i ostvariti dugogodišnje snove crnogorskog naroda” , kaže ambasador.

Ono što je nesporno, jeste da su ispunjene sve pretpostavke za početak posla vijeka u Crnoj Gori. Hoće li autoput odvesti državu u pravcu osiromašenog sjevera, kako to želi vlast, ili u dužničko ropstvo, kako prognozira opozicija, pričaće oni koji dočekaju njegovu izgradnju. Ali, niko niti zna, niti se usuđuje da porognozira kada će se to desiti.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.