Izgradili 5 Paralija, dajte fabriku

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradili 5 Paralija, dajte fabriku

Dragan Marković Palma poklonio je Grčko-srpskoj privrednoj komori dva hektara zemlje pored autoputa, opremljeno kompletnom infrastrukturom .

Marković je u Solunu predsedniku Grčko-srpske privredne komore Kostasu Georgakisu kazao da je sada na komori da nađe investitora.

Marković predvodi delegaciju 350 zanatlija iz Jagodine koji će Grcima predstaviti svoje proizvode.

On je dodao da će ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine biti više turista iz Srbije u Grčkoj nego prošle godine, jer sve manji broj turista iz Srbije ide u Crnu Goru na more. "Siguran sam da je Srbija izgradila jedno pet Paralija u Grčkoj. Šta mi tražimo od Grčke? Da nas podrži na evropskom putu, da kupuje iz Srbije ono što uvozi iz drugih zemalja u Grčku. To nije mnogo", kazao je Marković.

"Vama kao Grčko-srpskoj komori poklanjamo dva hektara zemlje u Industrijskoj zoni u Jagodini. Tu radi sedam fabrika, šest italijanskih i jedna ruska, trenutno radi 1.400 ljudi, a do kraja 2016. godine radiće 3.000 ljudi. Danas ste dobili na poklon i očekujem da nadjete investitora koji hoće nešto da pravi", kazao je Marković.

"To možda može da bude baza za izvoz grčkih proizvoda na tržišta drugih zemalja. Dobili ste besplatno zemljište, besplatne komunalije, besplatna infrastruktura, struja, voda, gas i kanalizacija", kazao je Marković i dodao da se dozvola za gradnju u Jagodini dobija za svega 12 dana.

Marković se sastao i sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom koji je uputio poziv privrednicima iz Srbije da dođu na Sajam trgovine u Solun septembra meseca, na kome će svoj štand imati i srpski privrednici.

Osim toga, dogovoreni su i drugi vidovi saradnje Jagodine i Soluna poput uzajamnog stipendiranja studenata iz Soluna i Jagodine i to tako što će Jagodina stipendirati pet studenata iz Soluna, a Solun tri studenta iz Jagodine.

Gradonačelnik Butaris kazao je da postoje mnoge oblasti u kojima bi moglo konstruktivno da se sarađuje, kao što je saradnja između univerziteta, trgovinska, kulturna saradnja i mnoge druge oblasti.

Marković je kazao da bi spoljnotrgovinska razmena Srbije i Grčke mogla znatno da se unapredi.

"Za Srbiju je važno da pojačamo saradnju sa Grčkom, pre svega ekonomsku. Imajući u vidu da je Evropa uvela sankcije Rusiji, a Rusija Evropi i da Grčka ne izvozi više u Rusiju onoliko koliko je izvozila pre sankcija. Mi nudimo vlasnicima fabrika iz ovog regiona koji su izvozili u Rusiju da dođu u Srbiju, da izaberu neki grad da otvore fabriku. Iz Srbije u Rusiju se izvozi bez carine, a Srbija daje i subvencije za novozaposlene radnike, rekao je Marković".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jagodina poklonila Grcima dva hektara zemlje

Izvor: Press, 26.Maj.2015

Grčko-srpskoj privrednoj komori grad Jagodina će pokloniti dva hektara zemlje pored autoputa, sa kompletnom infrastrukturom, za koje bi komora trebalo da obezbedi investitora, rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma u Solunu predsedniku te komore Kostasu Georgakisu. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.