Evropa: Bitka s promilima

Izvor: Vostok.rs, 18.Apr.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: Bitka s promilima

18.04.2014. -

Nemački „zeleni“ predložili su da se u potpunosti ukine dopustivi nivo alkohola ukrvi vozača u Nemačkoj. Sada je dozvoljeno da on iznosi 0,5 promila.

To je najrasprostranjenija granica dozvoljenog alkohola za volanom. Ona deluje u 40 zemalja. Tome da dovede svoj limit u sklad sa opšteevropskim bliži se čak i Britanija – tamo je za sada 0,8 promila. Uporedo sa sa drugim „najpijanijim“ Lihtenštajnom i Luksemburgom.

Čak ako se uzme obzir >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da po anketiranjima većina Nemaca je za potpunu trezvenost za volanom (oko 61 odsto), teško da će ona zavladati na autoputevima najmotorizovanije evropske države. Anketiranja su sprovedena u opštim birgerskim masama, a ne isključivo među vozačima. Tamo će cifre biti drugačije.

Najpoznatiji mit je to da se u Nemačkoj pivo ne smatra alkoholom. On je odavno potonuo u protokolima saobraćajne policije. Nemci žestoko kažnjavaju vozače koji sebi dopuste opuštanje. Kazna za pijane vozače koja se izriče prvi put iznosi od 250 do 500 evra, a za one koji je plaćaju po treći put do 1500 evra. Uz to lišavanje vozačke dozvole u trajanju od godinu ili godinu i po dana, a zatim ponovno polaganje ispita po vrlo strogim pravilima.

Pri tome u EU Nemačka nije prvak po drakonskim kaznama za vožnju u pijanom stanju. Vode Britanci. Za prvi prekršaj sledi kazna od 7200 evra. A može da se sedne i u zatvor od 2 do 10 godina. Poslednja epizoda koja se pročula desila se na magistrali M5. 26-godišnja dama je u pijanom stanju skoro 8 kilometara vozila u suprotnoj traci. Dospela je pravo u zatvor na dve godine.

Britanska policija odavno poziva vladu da prekine alkoholne povlastice za vozače. Policija čitavog sveta objašnjava to zašto se za volanom ne sme piti, kao da ponavlja jedan isti tekst. Nije toliko važno koliko ste popili, kaže stariji inspektor saobraćajne policije Britanije Kris Spinks. Za prelazak granice dovoljne su tri jedinice alkohola (u Britaniji upravo toliko sadrži krigla piva ili jedna i po čaša vina) i reakcija postaje usporena.

- Vama se čini da je sve u redu. Ali vozač ispred može da uradi nešto za šta vi nećete imati vremena da reagujete, zato što alkoloh otupi osećaj. I vi pravite sudar, čega ne bi bilo da ste poptuno trezni.

Rusija je prošle godine takođe pooštrila zakone protiv alkohola na putevima. Ako čovek prvi put napravi prekršaj vozeći u pijanom stanju, zajedno sa lišavanjem dozvole u trajanju od godinu i po do dve on treba da plati 30 hiljada rubalja. U slučaju ponovnog prekršaja vozača čeka lišavanje dozvole na 3 godine i kazna od 50 hiljada rubalja. Vozači koji su već lišeni dozvole zbog pića i rizikuju da ponovo sednu za volan u pijanom stanju, mogu da budu krivično gonjeni.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.