Besplatna škola plivanja svakog dana

Izvor: Blic, 23.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna škola plivanja svakog dana

Prvi pravi letnji vikend, i kalendarski i po temperaturama vazduha i vode, privukao je na Adu Ciganliju više desetina hiljada Beograđana, svakako najviše u ovoj godini.

Pojavile se bezopasne meduze

Slatkovodne bezopasne meduze pojavile su se danas u Savskom jezeru na Adi Ciganliji, u zoni oko Okruglog kupatila, saopštilo je Javno preduzeće "Ada Ciganlija".

Ova vrsta vodenih organizama predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polipe koji prerastaju u meduze, a javljaju se u vodama čije su temperature visoke, što je slučaj sa Savskim jezerom na Adi Ciganliji.

"Pojava meduza nije alarmantna jer se javljaju u onim vodama koje imaju dobar kvalitet", kazao je biolog u Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Vlada Kalafatić, naglašavajući da "nisu u pitanju meduze koje imamo priliku da sretnemo u slanim morskim vodama".

Kvalitet vode u Savskom jezeru kontroliše Gradski zavod za zaštitu zdravlja dva puta nedeljno, a prema rezultatima poslednje analize, voda u jezeru je odličnog kvaliteta, bakteriološki je ispravna, i potpuno bezbedna za kupanje.

Na nedavno izgrađenom višenamenskom igralištu na Adi Ciganliji, u blizini golf terena, juče je održano „Olimpijsko dvorište", projekat koji zajedno organizuju Olimpijski komitet Srbije i JP „Ada Ciganlija". Povod za ovu manifestaciju je Dan međunarodnog olimpijskog komiteta, 23. jun. „Olimpijsko dvorište" ujedno je bila i manifestacija kojom je započeta „Olimpjska nedelja", koja se završava 28. juna Olimpijskim danom trčanja na beogradskom Ušću.

Učešće u ovom programu, čiji je cilj promocija olimpijskih vrednosti, bilo je besplatno i namenjeno deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Mališani su se na ovom mestu provlačili kroz obruče, igrali zanimljivih igrica, koširali...

Sa početkom letnje sezone na Adi Ciganliji, sa radom je počela i besplatna škola plivanja. Časovi se održavaju svakodnevno, od 10.30 sati, na levoj obali Savskog jezera, kod centralnih tribina, u prvom bazenu za neplivače. Svi posetioci Ade Ciganlije, koji još nisu savladali ovu disciplinu, pozvani su da se priključe.

Organizator besplatne škole plivanja su JP „Ada Ciganlija" i Sekretarijat za sport i omladinu. Škola plivanja otvorena je za sve, bez obzira na godine i pol. Prethodno prijavljivanje za školu nije potrebno, već je dovoljno da potencijalni plivači dođu kod bazena u terminu u kom počinju časovi, i priključe se grupi. Časove plivanja drže profesori fizičke kulture, koji se ovim sportom bave i u domaćim plivačkim klubovima.

- Plivanje se uči na otvorenom, tako da nije stereotipno kao na bazenima. Časovi plivanja su interesantni i za posmatranje, a na taj način i roditelji vide šta se i na koji način radi, pa decu dovode u sve većem broju. Na prvim časovima uče se osnovne plivačke tehnike, odnosno kraul i privanje na leđima, dok se u drugom delu obuke uče i prsno plivanje i plivanje "delfin stilom” – kaže Uroš Dobrojević, instruktor plivanja na Adi Ciganliji.

Za dva dana održavanja besplatne škole plivanja, već je bilo dvadesetak polaznika, uglavnom mlađe dece, a prema rečima instruktora, biće ih sve više kako sezona bude odmicala.

„Univerzijada" nam je sve bliža

Sportski dan Univerzijade Beograd 2009 na Adi Ciganliji privukao je veliki broj posmatrača. Siniša Jasnić, generalni direktor UB2009, koji je i sam učestvovao na fudbalskom turniru u okviru ovog sportskog dana, najavio je da će ovakve manifestacije u narednom periodu biti i češće i masovnije. Cilj je da se što veći broj Beograđana na popularan način upozna sa velikim poslom koji je u toku, kako bi naš grad bio dobar domaćin najveće sportske manifestacije u svetu u 2009. godini.

Tokom noći spasili četiri života

Spasilačke službe i Službe obezbeđenja JP „Ada Ciganlija" u noći između subote i nedelje imale su pune ruke posla. Tokom noći u četiri velike intervencije od sigurne smrti spasle čak četvoro mladih ljudi! Sva četiri incidenta dogodila su se na desnoj obali Savskog jezera (Makiška strana).

Akteri incidenata su mlađi ljudi,odnosno srednjoškolci, koji su zabavu i osveženje tokom noći potražili u kafićima na desnoj obali jezera. Svi su bili sa društvom i svi su, u manjoj ili većoj meri konzumirali alkohol, što u kombinaciji sa naglim skakanjem i ulaskom u vodu može imati kobne posledice. Iz tog razloga JP „Ada Ciganlija" ponovo apeluje na roditelje da obrate više pažnje na kretanje svoje dece koja na Savsko jezero najčešće dolaze noću i bez njihovog znanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.