Selaković: Biću ministar dok Vučić bude imao poverenja u mene

Izvor: Blic, 29.Jan.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Biću ministar dok Vučić bude imao poverenja u mene

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je šteta od četvoromesečnog štrajka advokata nemerljiva, jer ne predstavlja samo broj neodržanih procesa, već je mnogo šira, ali da je posle svega ključno da se ona ne ponovi.

- Teško može ta šteta da se izmeri. Možemo samo da konstatujemo da je naneta velika šteta i da je nemerljiva. To je četiri meseca propuštenih prilika, ali je dobro što smo na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kompromisnog rešenja došli razgovarajući za stolom - rekao je Selaković u intervjuu "Nedeljniku".

Vozim se u GSP

Selaković je, takođe, otkrio da se povremeno vozi gradskim prevozom kada za to ima vremena i da uredno plaća Bus plus.

Prema njegovim rečima, srpsko pravosuđe je sistem koji i dalje ima sve one probleme koje je imalo i pre štrajka, ali mora da se nastavi rad s ciljem da se pravosuđe promeni i dovede na nivo koji gradjani Srbije zaslužuju i u koje će imati poverenja.

Na pitanje o ostavci, koju je pored ostalog advokatura tražila tokom štrajka, Selakovć je podsetio da je na ministarsko mesto došao na predlog premijera Aleksandra Vučića, kao čovek u kojeg je on iskazao veliko i jako poverenje.

- Do onog trenutka dokle on bude imao to poverenje i verovao da mogu da izlazim u susret izazovima - biću ministar. Ovde nisam došao zbog sopstvene želje za funkcijom ili foteljom. Došao sam zato što sam u SNS i što je Vučić prepoznao snagu koja posle nekoliko decenija retrogradne putanje Srbije na svim poljima može da doprinese pozitivnim promenama u državi - napomenuo je Selaković.

Osvrćući se na kritike Evropske komisije na srpsko pravosuđe, ministar pravde je podsetio da se ispotstavilo da je pravosuđe rak-rana svakog sistema. Kada je u pitanju otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU, Selaković nema dilemu da je glavni preduslov Evropske unije koji se postavlja pred Srbiju normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

 - Kada bi pristup koji Vlada Srbije ima u rešavanju tog problema bio mnogo prihvatljiviji Briselu nego što je to danas, videli biste da srpsko pravosuđe ne bi bilo najkritikovanija oblast u izveštajima o našem napretku, već bi se u dobroj meri na mnoge stvari koje danas znaju da mu se s pravom spočitavaju - prećutkivale - naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde će učiniti sve što može da otvaranje tog poglavlja više uopšte ne zavisi od njega.

- Ispunićemo sve ono šta smo se obavezali usvajajući i Strategiju i Akcioni plan i one zadatke koje smo sami sebi postavili, a koje je EK podržala dajući saglasnost na ova strateška akta. I to moramo da ispunimo, ne zbog EU, nego zbog sebe - istkao je Selaković.

Govoreći o reformi pravosuđa, on je naveo da se ona ne može deliti na Malovićevićkinu reformu i Selakovićevu, na DS-ovu ili SNS-ovu.

- Reformski procesi u pravosuđu krenuli su 2001. godine i u tom procesu svako je imao neke svoje greške i neke svoje dobre poteze. Problem nastaje u situaciji kada je greška sa reizborom sudja i tužilaca bila toliko ogromna da ju je izuzetno teško popraviti i sanirati njene posledice - rekao je Selaković.

- Naš zadatak sada je da stabilizujemo pravosudni sistem, da pokušamo laganim metodama da ga lečimo - naveo je on i ocenio da britki i nagli potezi nisu dobri jer nas dovode u stanje kakvo je bilo 2010. godine.

Na pitanje ko je bio dobar ministar pravde od 2000. godine, Selaković je rekao da je pokojni Vladan Batić imao značajan broj poteza koji su bili dobri i koji se i danas vide.

- Možete uvek da odete u zgradu bivšeg Vojnog suda koji je danas zgrada Specijalnog suda i specijalnih tužilaštava i setićete se da je to urađeno za vreme Batića. Ako je neko poboljšao materijalno-pravni status sudija i tužilaca, onda je to bio Batić. To su stvari koje ostaju, a da li je bilo grešaka i u njegovom radu, pa naravno, jer ne postoji neko ko je bezgrešan - naveo je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.