Advokati od sutra rade, za vreme trajanja štrajka odloženo više od 100.000 suđenja

Izvor: Press, 25.Jan.2015, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati od sutra rade, za vreme trajanja štrajka odloženo više od 100.000 suđenja

Posle četiri i po meseca štrajka advokati će u ponedeljak ponovo ući u sudnice. Za vreme trajanja štrajka odloženo je više od 100.000 suđenja.
Nisu održana mnoga saslušanja i procesne radnje, što će za posledicu imati preklapanja, kašnjenja, ali i ponovna odlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mnogih sudskih procesa, upozoravaju iz niške Advokatske komore.
"Pre svega će nas sačekati veliki broj suđenja koji će se očekivano preklapati, jer su sudije u ovom periodu odlagale suđenja, bez uvida u naše rokovnike i naše obaveze. Neka realna pretpostavka je da će u ovom narednom periodu trećina, a možda čak i polovina suđenja biti odložena", kaže za B92 Biljana Branković iz Advokatske komore u Nišu. 



U Advokatskoj komori Srbije odbacuju krivicu zbog predstojećih gužvi u sudovima tvrdnjom da je pravosuđe bilo u zaostatku i pre štrajka advokata. 

"Što se tiče prvog radnog dana, mi nastavljamo tamo gde smo stali 17.09. Opšte je poznato da je pravosuđe u Srbiji u takvom stanju da ne funkcioniše unazad kako valja 10, 15 godina, a da se u poslednjih šest godina smenjuju razne reforme, reforme reformi, razni izbori i reizbori sudija, razne organizacije i reorganizacije pravosuđa, tako da, ono stanje koje je bilo do 17.09, nastaviće se i od sutra", rekao je Jugoslav Tintor, sekretar UO Advokatske komore Srbije. 

Tokom protesta jedan broj advokata isključen je iz advokatskih komora, jer nisu poštovali uputstvo o postupanju, odnosno o zabrani pojavljivanja pred policijom, tužilaštvom i sudom. Još uvek nije poznato kakve posledice će oni snositi.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tokom protesta advokata u Srbiji odloženo više od 100.000 suđenja (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 26.Jan.2015, 17:04

Nakon četvoromesečne pauze, advokati su se vratili u sudnice. Zbog pauze ih je sačekao i mnogo veći broj predmeta, a protiv onih koji su se oglušili o odluku o štrajku vode se disciplinski postupci. . Četiri i po meseca su sudnice širom Srbije zvrjale prazne. Nakon što je Ministarstvo pravde...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.