Читај ми!

Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpska država

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je u Novom Sadu da je Republika Srpska "srpska država stvorena u našem vremenu".

Na otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska stvorena na tim prostorima da okupi srpski narod i da bude faktor mira na ovim prostorima, prenosi Beta.

"To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva", rekao je patrijarh.

Ocenio je da je u današnjem vremenu ugrožen "najsvetiji deo svete zemlje Srbije – Kosovo i Metohija".

"Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi koreni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu... Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše", rekao je srpski patrijarh.

Izrazio je nadu da će "onaj pošteniji deo sveta" shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, "koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod".

Bački episkop SPC Irinej (Bulović) rekao je da reka Drina ne razdvaja već "spaja srpski narod sa obe obale reke" i dodao da se može reći da su RS i Srbija jedna celina i da predstavljaju "suštinsko jedinstvo i zajedničko organsko pripadanje čitavom pravoslavnom svetu".

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu se pokazuje da ne postoje zajedničke evropske vrednosti.

"Dižu se žice, bedemi, bodljikave žice da spreče ulazak nesrećnim izbeglicama. Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim", rekao je episkop Irinej.

Ovogodišnji "Dani Srpske u Srbiji", manifestacija koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара