Dijaspora spremna za ulaganja

U dijaspori oko 1.500 ljudi ima potencijal za ulaganje u Srbiju. Neophodno doneti zakon o dijaspori, ocenjeno na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je danas na sastanku u Privrednoj komori Srbije da u svetu ima više od tri miliona srpskih iseljenika i da je od toga između 1.000 i 1.500 uspešnih poslovnih ljudi, koji imaju kapital i znanje za ulaganje u Srbiju.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je da su doznake novca iz inostranstva prošle godine činile 13,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što znači da se na taj način ostvari sedmina srpskog BDP-a.

Srećković je naveo da je oko 90 odsto dosadašnjih ulaganja iz dijaspore otišlo u područje iz kojih ulagači potiču i da je zbog toga značajno što je u Srbiji osnovano 16 lokalnih centara za dijasporu, gde se iseljenici mogu obavestiti o mogućnostima za ulaganje.

Slobodanka Džinović-Kojić iz PKS je predstavnicima dijaspore koji su učestvovali na sastanku predstavila 67 projekata za ulaganje u Srbiju, čiji predlagači traže poslovne partnere da bi projekte sproveli.

Projekti su vredni ukupno 262,75 miliona evra, pri čemu je najviše projekata iz oblasti industrije i energetike - 31, a obuhvaćeni su i poljoprivreda, turizam, pre svega banjski, kao i drugi sektori privrede.

Na sastanku je rečeno da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o dijaspori, pa su predstavnici Ministarstva za dijasporu pozvali iseljenike iz Srbije da svoje predloge dostave tom ministarstvu.

Navedeno je da je značajno doneti zakon o dijaspori da politika prema iseljenicima ne bi zavisila od dnevno političkih interesa, već da bise sprovodila u skladu sa utvrđenim pravilima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара