Uskoro odluka o poskupljenju gasa

Da li će gas poskupeti znaće se u narednih desetak dana, a cena struje neće biti menjana do kraja godine, rekao ministar energetike Petar Škundrić. Gas će poskupeti, ali ne mogu da kažem od kada i koliko, rekao je Škundrić.

Ministar energetike i rudarstva Srbije Petar Škundrić najavio je da će odluka o poskupljenju gasa biti doneta u narednih desetak dana, a da cena električne energije neće biti menjana do kraja ove godine.

"Gas će poskupeti, ali ne mogu da kažem od kada i koliko", rekao je Škundrić na regionalnoj konferenciji o snabdevanju energijom i investiranju u energetski sektor.

Cena gasa, prema njegovim rečima, neće biti "radikalno" menjana, a Vlada Srbije će voditi računa da poskupljenje tog energenta ne ugrozi makroekonomsku stabilnost i utiče na porast inflacije. 

Odluka o poskupljenju grejanja biće doneta pre početka grejne sezone, a Vlada će, zajedno sa lokalnim samoupravama, obezbediti dovoljno energenata za toplane koje same ne mogu da ih nabave, rekao je ministar.

Prema Škundrićevim rečima, cena gasa za domaćinstva u Srbiji nije najviša u regionu. Jeftiniji gas imaju Rumuni i Hrvati koji polovinu potreba pokrivaju domaćom poizvodnjom.

Direktor preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović ranije je rekao da gasa ima dovoljno, ali da je problem ko će da ga plati, jer ako ne poskupi, "Srbijagas" će do kraja grejne sezone imati novi gubitak od 100 miliona evra.

"Da bi 'Beogradske toplane' platile dug, grejanje bi moralo da poskupi najmanje 50 odsto, a to niko ne želi, jer politički nije dobro, ali u budžetu nema para da se subvencioniše potrošnja gasa i neko narodu to mora da kaže", istakao je Bajatović.

Škundrić: Potreba za nuklerakama

Ministar energetike Petar Škundrić rekao je da će Srbija, posle ukidanja moratorijuma, morati da razmišlja o izgradnji nuklearnih elektrana zbog rastućih potreba za električnom energijom koje će se duplirati u narednih tridesetak godina, ali to "ne znači da će nuklearke morati da gradi na svojoj teritoriji".

Srbija je od Vlade Bugarske dobila poziv da učestvuje u izgradnji nuklearne termocentrale "Belene", na koji je naša vlada pozitivno odgovorila, podsetio je Škundrić.

Vlada će u bliskoj budućnosti dobiti konkretnu ponudu, kada će odlučiti da li će prihvatiti ili ne da zajedno sa Bugarskom ,i možda nekim drugim zemljama, učestvuje u izgradnji nuklearke, rekao je Škundrić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара