Veliko interesovanje za kredite

Dinarski krediti koje dotira država, prvog dana prijema zahteva izazvali veliko interesovanje građana. Za sada, zahteve primaju Komercijalna banka i banka "Inteza", dok će ostale banke početi sledeće nedelje.

Kredite, uz dotaciju iz budžeta, počele su da odobravaju Komercijalna banka i banka "Inteza", dok u ostalim bankama kažu da će sa prijemom zahteva početi sledeće nedelje. Usvajanjem programa za podsticanje dinarskih kredita, Vlada je obustavila raniji program deviznih kredita za kupovinu domaćih proizvoda.

Samo u ekspoziturama Komercijalne banke, zahtev za dinarski kredit, do 15 časova prvog dana, podiglo je više od hiljadu i po građana, većinom za gotovinske pozajmice.

Procedura za odobravanje kredita uz državnu subvenciju slična je kao i za ostale kredite. Za kupovinu robe domaćih proizvođača kamata je 7,5 procenata. Potrebna je profaktura za kupljenu robu, a novac se uplaćuje na račun prodavca.

Visina kredita zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. U gotovini možete pozajmiti najviše 300 hiljada dinara po domaćinstvu, uz 7,5 do 8,95 odsto kamate.

"Kod gotovinskih kredita uobičajena je dokumentacija, s tim da je bitno da visina zarade ne  bude veća od 80 hiljada dinara. Postoji set dokumenata o članovima domaćinstva i visini prihoda do 160 hiljada dinara", objasnila je Ljiljana Milošević iz Komercijalne banke.

Zahteve za dinarske kredite, za sada, primaju samo dve banke.

"Uslovi su jednaki za sve i klijenti drugih banaka mogu da traže pod istim uslovima", kaže Dejan Tešić iz banke "Inteza".

Stručnjaci kažu da je prošla godina pokazala da građani oprezno ulaze u nove dugove, pa će, kažu, i sada tri puta razmisliti pre nego što se zaduže.

"Kod zaduživanja postoje tri pravila: kredit košta, mora da se vrati i neko će na njemu sigurno zaraditi. Nikada ne bih preporučila zaduživanje osim kad je neophodno", rekla je Radojka Nikolić iz magazina "Biznis".

Dinarski krediti jesu povoljniji od postojećih na tržištu, ali je pogrešno ako ih uzimate samo iz tog razloga. Jer, kažu stručnjaci, sigurno vas vode u ličnu dužničku krizu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара