Za petinu povećan broj polnih bolesti

Izvor: eKlinika.rs, 06.Feb.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za petinu povećan broj polnih bolesti

Muškarci češće obolevaju od žena, ali ženska populacija ima ozbiljnije komplikacije kao što su hronične zapaljenske bolesti karlice, sekundarni sterilitet, vanmaterična trudnoća, komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj, ali i rak grlića materice uzrokovan onkogenim tipovima humanog papiloma virusa, kaže za „Blic” dr Danijela Simić, spec. epidemiologije Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 
Rizična seksualna ponašanja >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << uključuju pre svega rano stupanje u seksualne odnose, pre dostizanja potpune fizičke i psihičke zrelosti, veći broj seksualnih partnera, nekorišćenje kondoma kao efikasne zaštite od polno prenosivih infekcija, uključujući i HIV. Osetljivost mladih osoba je dodatno povećana i drugim rizičnim oblicima ponašanja, kao što su zloupotreba alkohola i droga, koji smanjuju osećaj opreznosti i odgovornog izbora. Nažalost, kao ishod neznanja, ili nepotpune informisanosti, javljaju se neželjena trudnoća, koja najčešće završava abortusom, ili polno prenosive infekcije, koje mogu imati dugotrajne i teške posledice i po fizičko zdravlje i po psihičko zdravlje – naglašava dr Danijela Simić.
Prema njenim rečima, polna hlamidijaza je najučestalija infekcija koja se prenosi polnim putem, a najveći broj prošle godine registrovan je u Beo­gradu.
Doktorka navodi da bi u narednom periodu trebalo uz edukaciju o bezbednijem seksu obezbediti i dostupnost testiranja radi blagovremenog dijagnostikovanja inficiranih osoba i njihovih seksualnih partnera, posebno za osobe pod povećanim rizikom od infekcija.
 

2.702 
slučaja polno prenosivih bolesti u 2012. godini
21 
odsto više polno prenosivih bolesti nego u 2011. godini
1.451 
slučaj polne hlamidijaze u 2012. godini
20-24 
godine je uzrast u kome je polna hlamidija najzastupljenija    
 

Najčešće bolesti
polna hlamidijaza
sifilis
sida
virusni hepatitis B i C
gonoreja
 
Razlozi
rano stupanje u seksualne odnose
veći broj seksualnih partnera
nekorišćenje kondoma
     
 

Simptomi
Simptomi polne hlamidijaze kod muškaraca su peckanje u mokraćnom kanalu, a retko se javlja beličasti iscedak iz polnog organa. Kod žena se retko javlja sekret, ali pregledom kod ginekologa može se utvrditi da je grlić materice otečen i da na njemu ima beličastog sekreta. Definitivna dijagnoza postavlja se samo laboratorijskim testom. Bolest se uspešno leči antibioticima i terapija traje nekoliko dana.    
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Godišnje u Srbiji od šuge oboli 4.000 do 5.500 ljudi

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2014, 16:24

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Bojana Grgić kaže da svake godine u Srbiji od šuge oboli između 4.000 i 5.500 ljudi i da je tokom prošle godine bilo sedam epidemija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.