Kako održavati kilažu u trudnoći?

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako održavati kilažu u trudnoći?

Praktikovanje tokom trudnoće neke od umerenih fizičkih aktivnosti, poput joge, ima pozitivno dejstvo ne samo po zdravlje majke, već i po srce bebe i do mesec dana posle rođenja.

Kako su pokazali rezultati istraživanja grupe naučnika sa Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu u Kanzas sitiju u Sjedinjenim Američkim Državama, pozitivno dejstvo se postiže kada se takve fizičke aktivnosti obavljaju najmanje 30 minuta tri puta sedmično, preneli su francuski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Naučnici, međutim, upozoravaju da trudnice treba da konsultuju lekare pre početka bilo kakve fizičke aktivnosti.

Trudnicama koje imaju višak kilograma, a nisu navikle da se bave nekom od fizičkih aktivnosti, preporučuju se plivanje, brzi hod, vožnja kućnog bicikla, kao i vežbanje na steperu ili aerobik slabijeg intenziteta pod nadzorom profesora.

Fizičkim aktivnostima se, međutim, ne treba baviti po toplom i vlažnom vremenu.

Drugo istraživanje grupe naučnika iz Velike Britanije, Singapura i sa Novog Zelanda pokazalo je da sprovođenje dijetalnih režima ishrane tokom trudnoće utiče na DNK bebe u majčinom stomaku povećavajući kasnije kod nje opasnost od gojaznosti, srčanih oboljenja ili dijabetesa.

Reč je, kako su objasnili naučnici, o tome da beba prilagođava svoj metabolizam majčinom metabolizmu, tako da će deca majki pod dijetom tokom trudnoće kasnije u svom organizmu skladištiti više masnoća da bi mogle da budu iskorišćene za stvaranje energije u periodu neunošenja hrane.

Foto: doriana s/sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.