Gojazne osobe su podložnije oboljevanju od astme

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojazne osobe su podložnije oboljevanju od astme

Istraživanja su pokazala i da je gojaznost, od koje bi prema proceni Svetske zdravstvene organizacije do 2015. godine moglo da pati 2,3 milijarde odraslih osoba u svetu, čini ljude podložnijim oboljevanju od astme, a "saveznik" je raka dojke i prostate koje čini agresivnijim.

Nedavno objavljeni statistički podatci pokazali su da su astma i gojaznost uzele su maha u poslednjih 20 godina, a istraživanja dokazala da dve bolesti mogu da budu i povezane, preneli su francuski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Gojazne osobe mnogo su podložnije astmi od onih koje nemaju problema sa viškom telesne težine.

Među tim istraživanjima je i ono zasnovano na analizi sedam studija čiji su rezultati pokazali povećanje broja slučajeva astme i do 50 odsto kod gojaznih osoba.

Da li varate prilikom merenja na vagi?

Gojazne majke i deca nisu svesni svojih kilograma

Hirurško lečenje gojaznosti u Srbiji od 20. maja

Druga istraživanja su pokazala da povećanje telesne težine za pet kilograma može da poveća za 1,17 odsto opasnost od astme, a za 20 kilograma povećava opasnost za 2,1 odsto.

Istraživanja su pokazala i da je gojaznost, od koje bi prema proceni Svetske zdravstvene organizacije do 2015. godine moglo da pati 2,3 milijarde odraslih osoba u svetu, "saveznik" raka dojke i prostate čineći ih agresivnijim.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.