Selaković: Advokati štrajkbreheri moći će pred Upravni sud

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Advokati štrajkbreheri moći će pred Upravni sud

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će advokati "štrajkbreheri", ukoliko se desi da im komore oduzmu dozvolu za rad, moći zbog toga da pokrenu upravni spor i demantovao da je to ministarstvo podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti.

"Ako dođe do disciplinskih postupaka u kojima advokati budu osuđeni da su učinili težu povredu advokatske dužnosti, nesumnjvio je da će steći pravo za pokretanje upravnog spora >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pred Upravnim sudom da je njihova prinuda da ne rade učinjena protivno zakonu i na štetu građana", rekao je Selaković novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da će u tom slučaju advokati ostvariti pravo na naknadu štete od strane advokatskih komora.

Selaković je naveo da predstavnici advokatskih komora ni sami nisu negirali da je njihov način obustave rada nezakonit i istakao da "iz nepravde nikad ne može nastati pravo".

"Sto za razgovor je otvoren i ruka pružena za one koji hoće da se dogovore, a ako neko neće da se dogovora, onda advokatura kao struka ima problem sa onima koji je predstavljaju", rekao je Selaković.

On je demantovao da je Ministarstvo pravde podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti, navodeći da ministarstvo ne može da pokreće krivični postupak, kao i da, koliko je njemu poznato, ni tužilaštvo to nije uradilo.

"Nekome odgovara da seje dezinformacije i neistine. Neko se žestoko boji hapšenja", rekao je Selaković.

Govoreći o radu javnih beležnika, Selaković je rekao da prvih mesec dana rade dobro i da "podižu pravnu sigurnost na mnogo viši nivo".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Selaković: Štrajk advokata povezan je sa nekim ko se boji hapšenja

Izvor: Blic, 29.Sep.2014

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je sa štrajkom advokata povezan neko ko se izgleda žestoko boji hapšenja i ko zna razlog za to...- Neko želi sebi u javnosti stvoriti oreol mučenika, ali u ovoj situaciji, kad se direktno postupa protiv zakona i ustava, to nije moguće - rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.