Bolton zapretio Međunarodnom krivičnom tribunalu

Izvor: RTS, 10.Sep.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton zapretio Međunarodnom krivičnom tribunalu

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.
"SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda", rekao je Džon Bolton u govoru na skupu konzervativne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacije "Društvo federalista".

Tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala Fatu Bensuda je ranije zatražio pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu, gde su američke trupe već 17 godina angažovane u ratu.
Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trampa Međunarodnom krivičnom tribunalu.
Bolton je ocenio da Međunarodni krivični tribunal predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina "široka i zavisna od širokih interpretacija".
Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinim u Avganistanu "potpuno neosnovanim", Bolton je rekao da će Trampova administracija zabraniti sudijama i tužiocima Međunarodnog krivičnog tribunala ulazak u SAD ukoliko krenu sa bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.
Bolton je, takođe, rekao da će administracija u Vašingtonu sankcionisati fondove zvaničnika Međunarodnog krivičnog tribunala, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima. 
Prema njegovim rečima, SAD bi mogle preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanija koje sarađuju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u istrazi o ratnim zločinima u Avganistanu.
Međunarodni krivični tribunal je osnovan 2002. godine, ali SAD nisu ratifikovale Rimski statut, kojim je taj sud sa sedištem u Hagu uspostavljen 2002. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ratni zločini Amerikanaca neće videti Međunarodni krivični tribunal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2018, 08:34

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu (ICC) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost..."SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.