Međunarodni krivični sud odgovorio na pretnje SAD-a

Izvor: Vostok.rs, 11.Sep.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni krivični sud odgovorio na pretnje SAD-a

Međunarodni krivični sud u Hagu odgovorio je na reči američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je zapretio sudijama MKS-a sankcijama.

"Sud je stvoren i osnovan u skladu sa Rimskim statutom, gde se pojavljuju 123 zemalje-učesnice iz svih regiona sveta, i one su se obavezale da će ga kroz ratifikaciju podržati kao sredstvo za obezbeđenje odgovornosti za zločine za koje je nadležan Sud. Sud je nezavisan i nepristrasan organ" - saopšteno je iz Međunarodnog krivičnog suda.

U saopštenju se naglašava da će Sud nastaviti da radi "bez prepreka u skladu sa ovim principima i opštom idejom vladavine prava".

Juče je Bolton rekao da će Sjedinjene Države preduzeti sve moguće mere kako bi se zaštitili građani SAD-a "od nezakonitog suđenja". To podrazumeva, između ostalog, pokušaje da se se pripadnicima američke vojske sudi za zločine u Avganistanu.

Bolton je takođe naglasio neprihvatljivost istraga protiv američkih "prijatelja i saveznika" u vezi zločina Izraela protiv Palestinaca.

"Istraga o akcijama takve liberalne demokratske nacije kao što je Izrael je neprihvatljiva", rekao je Bolton.

"Svaka zemlja koja podržava istragu i saradnju sa MKS-om biće podložna sekundarnim sankcijama", upozorio je on.



Zatim je obećao da će preduzeti akcije u UN-u kako bi sprečio MKS da goni državljane svih zemalja koje nisu ratifikovale statut ovog međunarodnog tela.

Međunarodni krivični sud u Hagu osnovan je 2002. godine. Njegova nadležnost uključuje krivično gonjenje osoba odgovornih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Većina zemalja priznaje jurisdikciju ovog suda.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.