Počelo suđenje Mladićevom oficiru

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2010, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Mladićevom oficiru

Uvodnom rečju optužbe u petak je u Haškom tribunalu počelo suđenje generalu Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića zaduženog za obaveštajne poslove i bezbednost u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Tolimir je optužen za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. On je poslednji optuženi u pritvoru UN kome se sudi u Tribunalu, a ovom sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << još su nedostupna dvojica optuženih Mladić i Goran Hadžić.

Optužba najavljuje da će u svom postupku dokazati Tolimirovu odgovornost i doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu proterivanja muslimanskog stanovništva sa područja Srebrenice i Žepe.

Optužba navodi da je Tolimir „optužen za genocid iz dva razloga: jer je učestvovao u bespoštednom planu rukovodstava Srba u BiH da se protera muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i Žepe, i zato jer je pomagao, nadzirao i podržao organizovano zatvaranje, ubijanje i ukopavanje hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka".

Tužilaštvo će sudu pokazati snimke izjave generala Mladića, koji je, obraćajući se Skupštini, rekao: „gospodo, Tolimir je moj najbliži saradnik u ovom ratu".

Optužba najavljuje i da će u toku ovog suđenja pokazati da je „rukovodstvo Srba u BiH 1992. smislilo način kako će prisilnim proterivanjem naterati muslimane da napuste Srebrenicu i Žepu" i planove kako da se Drna „eliminiše kao granica između dve srpske države".

Tolimir je odlučio da se sam zastupa pred sudom. Odlukom sudskog veća, njegov pravni savetnik Aleksandar Gajić može da bude prisutan u sudnici.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.