Optužba: Tolimir nadzirao pogubljenja

Izvor: Politika, 26.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužba: Tolimir nadzirao pogubljenja

Suđenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske počelo je juče pred Haškim tribunalom

Hag – Suđenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru počelo je juče pred Haškim tribunalom uvodnom rečju optužbe koja je Tolimira označila kao jednog od organizatora i nadzornika genocida nad muslimanima u Srebrenici u leto 1995. godine. Tolimir je u osam tačaka optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995. godine. U to vreme, Tolimir je bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića.

U uvodnoj reči tužilac Nelson Tejer je naglasio da je Tolimir, kao školovan oficir, „izabrao” da „izda svetu dužnost” poštovanja ratnih zakona i, umesto toga, predvodi „organizovanu brutalnost, za koju je znao da će voditi zločinima protiv čovečnosti”, u cilju stvaranja „jednonacionalne srpske države”. Tužilac Tejer podvukao je da je Tolimir, kao najbliži saradnik i čovek od poverenja generala Mladića, odgovoran zbog učešća u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, te zato što je „pomagao, odobrio i nadzirao organizovano pritvaranje, pogubljenje i pokopavanje 7.000 muslimanskih dečaka i muškaraca”.

Dokazi će pokazati da je Tolimir izdavao naređenja i nadgledao oficire koji su na terenu sprovodili operaciju zarobljavanja, pritvaranja, organizovanog streljanja i zakopavanja hiljada srebreničkih muslimana, najavio je zastupnik optužbe. Kao Tolimirove ključne podređene na mestima zločina, tužilac Tejer je naveo Ljubišu Bearu, načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS, i Vujadina Popovića, koji je istu dužnost obavljao u Drinskom korpusu VRS. Tejer je podvukao da se suđenje Tolimiru, stoga, neće baviti običnim vojnicima koji su „povlačili oroz”, nego oficirima koji su obezbedili da „orozi budu povlačeni”.

Ubistvo hiljada srebreničkih muslimana i proterivanje desetina hiljada članova njihovih porodica, po optužbi, deo je plana uništenja enklave i stanovništva čiji je zametak bio u strateškim ciljevima koje je Skupština Republike Srpske, na predlog Radovana Karadžića, usvojila u maju 1992. godine. Među tim ciljevima bilo je razdvajanje Srba od muslimana i Hrvata u BiH i „uklanjanje Drine kao granice među srpskim državama”, naglasio je tužilac Tejer.

Ta dva cilja, prema njegovim rečima, kao „baklje etničke mržnje” – rasplamsane u „požar koji je progutao 7.000 muslimana” – nosili su politički lider RS poput Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika koji su ciljeve i postavili, kao i najviši oficiri VRS, generali Mladić, Milan Gvero, Radislav Krstić i Tolimir.

Tužilac Tejer nastavlja uvodnu reč.

Prema optužnici, snage VRS su sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Tolimir je uhapšen u junu 2007, a potom su ga vlasti RS prebacile u Hag.

Beta

[objavljeno: 27/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.