Tejer: Tolimir izabrao da izda svetu dužnost

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Feb.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tejer: Tolimir izabrao da izda svetu dužnost

HAG - Suđenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru počelo je juče pred Haškim tribunalom uvodnom rečju optužbe koja je Tolimira označila kao jednog od organizatora i nadzornika genocida nad muslimanima u Srebrenici u leto 1995. Tolimir je u osam tačaka optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995. U to vreme, Tolimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića.

U uvodnoj reči tužilac Nelson Tejer (Thayer) naglasio je da je Tolimir, kao školovan oficir, "izabrao" da "izda svetu dužnost" poštovanja ratnih zakona i, umesto toga, predvodi "organizovanu brutalnost, za koju je znao da će voditi zločinima protiv čovečnosti", u cilju stvaranja "jednonacionalne srpske države".

Tužilac Tejer podvukao je da je Tolimir, kao najbliži saradnik i čovek od poverenja generala Mladića, odgovoran zbog učešća u zajedničkom zločinačkom poduvhatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, te zato što je "pomagao, odobrio i nadzirao organizovano pritvaranje, pogubljenje i pokopavanje 7.000 muslimanskih dečaka i muškaraca".

- Dokazi će pokazati da je Tolimir izdavao naređenja i nadgledao oficire koji su na terenu sprovodili operaciju zarobljavanja, pritvaranja, organizovanog streljanja i zakopavanja hiljada srebreničkih muslimana.

Ubistvo hiljada srebreničkih muslimana i proterivanje desetina hiljada članova njihovih porodica, po optužbi, deo je plana uništenja enklave i stanovništva čiji je zametak bio u strateškim ciljevima koje je Skupština Republike Srpske, na predlog Radovana Karadžića, usvojila u maju 1992. Među tim ciljevima bilo je razdvajanje Srba od muslimana i Hrvata u BiH i "uklanjanje Drine kao granice među srpskim državama", naglasio je tužilac Tejer.

Ta dva cilja, prema njegovim rečima, kao "baklje etničke mržnje" - rasplamsane u "požar koji je progutao 7.000 muslimana" - nosili su politički lider RS poput Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, koji su ciljeve i postavili, kao i najviši oficiri VRS, generali Mladić, Milan Gvero, Radislav Krstić i Tolimir.

Prvi put cujem u istoriju covecanstvo, da ubijanje "muski" vojnika, se moze nazvati kao genocid, setimo se masovno ubistvo preko 20 000 poljskih vojnika od strane ruske vojske u Katin, nikome nije palo na pamet da to naziva kao "genocid nad poljskim narodom". Kad jedna vojska ima nameru da unisti jednog naroda, onda ga unisti totalno, a ne kao ovde kad je otvoren humanitarni koridor oko Srebrenice i kad su izbegli oko 35 000 muslimana, zene, starce i dece, a u okolini grada, preko 900-1000 muslimanskih vojnika su se predali srpskoj vojci i na kraju su prebaceni u Srbiji a zatim u Turskoj, pa se pitam otkud to da ovi muslimani nisu pobijeni? Posto se prica da je genocid, ovo je skroz nelogicna prica. Srebrenica nemoze biti nikakav genocid, jel su ubijeni "muskarci, vojnici, monstruozni zlocinci" koji su klali i pobili preko 3200 Srba od aprila 1992 do februara 1993, ovi vojnici su sami zasluzili sta im se desilo. A drugo pricati da je Srebrenica genocid, to je psovka i ponizavanje prave zrtve pravih GENOCIDA sirom sveta. Ratni zlocin, , naravno,DA, ali GENOCID,NE, nikakvo.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.