Počelo sudjenje Zdravku Tolimiru

Izvor: S media, 26.Feb.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo sudjenje Zdravku Tolimiru

Uvodnom rečju tužilaštva, u Haškom tribunalu danas je počelo sudjenje nekadašnjem visokom oficiru Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, koji se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Tužilac Nelson Tajer je na početku svog izlaganja rekao da je Tolimir tokom rata u BiH "izdao svetu obavezu o poštovanju pravila rata", kojoj je učen tokom službovanja u JNA i Vojsci Republike Srpske.

"Tolimir je nastojao da se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uspostavi monoetnička srpska država, a znao je da time krši sva pravila oficirskog ponašnja kojima je učen. On je pomogao i nadzirao pogubljenje hiljada muškaraca i dečaka u Srebrenici", naveo je tužilac.

Tužilac je dodao i da je Tolimir "izdavao naredjenja i davao predloge koji su kasnije sprovodjeni".

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudenja dokazati da je rukovodstvo Srba u BiH 1992. smislilo način kako da prisilnim proterivanjem natera muslimane da napuste Srebrenicu i Žepu, kao i planove kako da se Drna eliminiše kao granica izmedju dve srpske države.

Tolimir, koji je bio pomoćnik komandanta za obaveštajno-bezbednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS, tereti se za učešće u ubistvu muslimana koji su privremeno bili zatočeni na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika, posle pada srebreničke enklave.

On je poslednji optuženi u pritvoru kome je počelo sudjenje, a u bekstvu su još uvek Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.