Ukidanje imuniteta četvorici poslanika SRS-a

Izvor: Politika, 05.Jul.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje imuniteta četvorici poslanika SRS-a

Za predlog da skupština donese takvu odluku glasali članovi odbora iz vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije

Skupština Srbije bi prvi put u ovom sazivu trebalo da ukine imunitet narodnim poslanicima, nakon što je Administrativni odbor juče predložio da se to učini u slučaju četiri poslanika Srpske radikalne stranke.

O predlogu da se poslanicima SRS-a Momčilu Duvnjaku, za dva postupka koja se protiv njega vode, Draganu Aćimoviću, Gordani Paunović-Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Momiru Markoviću za po jedan postupak, ukine imunitet, Skupština Srbije odlučiće većinom glasova svih poslanika.

Republički parlament se u aktuelnom mandatu nije bavio pitanjem ukidanja imuniteta, a to skupštinsko telo je prvi put do sada raspravljalo o tome.

Na jučerašnjoj sednici odbora, odlučivano je oukupnopetzahtevazaukidanjeimuniteta, odkojihsedvaodnosenaMomčilaDuvnjaka.

Za predlog da skupština ukine imunitet glasali su članovi odbora iz vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije.

Poslanici SRS-a su na sednici odbora optužili vladajuću koaliciju, posebno Demokratsku stranku, da je to politički motivisana odluka jer su dela na koja se odnosi učinjena pre nekoliko godina, a o tome se tek sad raspravlja, i da je namera vlasti da u predizbornoj godini naškodi SRS-u. Poslanik SRS-a Vjerica Radeta upitala je zašto se ne raspravlja o ukidanju imuniteta predsedniku Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću što je, kako je navela, sud tražio već dva puta, jer je „izmislio gnusnu laž da je Vojislav Šešelj planirao njegovo ubistvo”.

Radeta je pitala i koliko puta su pravosudni organi tražili ukidanje imuniteta predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Član odbora iz DS-a Boško Ristić kazao je da poslanici treba da budu zaštićeni za izgovoreno u skupštini, dok se zahtevi za ukidanje imuniteta odnose na krivična dela koja se ne mogu tretirati kao verbalni delikt.

Za Momčila Duvnjaka zatraženo je ukidanje imuniteta zbog nasilničkog ponašanja 11. juna 2010. u Skupštini Opštine Kruševac gde je pretio i udarao odbornika Vojkana Kulića, i zbog napada na službeno lice, odnosno radnika Elektroprivrede koji je došao da „iseče struju”.

Za nasilničko ponašanje kazna je šest meseci do pet godina zatvora.

Ukidanje imuniteta zatraženo je za Dragana Aćimovića zbog falsifikovanja dokumentacije radi pravdanja 6,6 miliona dinara za izgradnju farme svinja.

Za poslanicu SRS-a Gordanu Paunović-Milosavljević zatraženo je ukidanje imuniteta zbog korupcije u zdravstvu, a za Momira Markovića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi od januara 1999. do oktobra 2000, dok je bio direktor „Zemunskog informativno-poslovnog sistema”.

Ranije je bilo najavljeno da će Administrativni odbor Skupštine Srbije raspravljati o šest zahteva pravosudnih organa za ukidanje imuniteta petoro poslanika.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Šerif Hamzagić je odustao od pozivanja na imunitet, te njegov slučaj juče nije razmatran.

D. T.

objavljeno: 06.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.