Pajtić: Neću podneti ostavku, izbori 2016.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Neću podneti ostavku, izbori 2016.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da će izbori za vojvođanski parlament biti održani 2016. godine, da je DS sigurna da ima većinu i da on neće podneti ostavku na funkciju pokrajinskog premijera.

Na pitanje kako vidi izjavu premijera Aleksandra Vučića da "će uskoro biti izbora u Vojvodini", Pajtić je na konferenciji za novinare kratko rekao - 2016. godine, a na pitanje da li će podneti ostavku odgovorio u dve reči - ne, ne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Lider DS je u tom maniru nastavio da odgovara na pitanja koja su mu postavljana mimo teme konferencije za novinare, a to je predlog DS za izlazak iz ekonomske krize.

Tako je na pitanje da li će se DS odazvati pozivu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora za razgovore na temu političke situacije u toj pokrajini odgovorio je: "O tome ćemo u narednim danima".

Pastor: Prevremeni izbori nisu potrebni ni za mesnu zajednicu

Političke partije u Vojvodini u ovom trenutku nisu sposobne da održe konzistentnost izjava u toku samo jednog dana, a na političkoj sceni vlada kakofonija koju je nemoguće pratiti, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. On je ipak poručio da i dalje misli da Srbiji danas nisu potrebni prevremeni izbori čak ni za savet mesne zajednice, a kamoli za Vojvodinu.

Pastor je, u intervjuu za portal Vojvodina danas (www.vajma.info) objasnio da se to dešava jer "većina političkih igrača nema odgovor na situaciju u Vojvodini".

Pastor je rekao da ne vidi mogućnost za rešavanje, pre svega političke krize u Vojvodini, jer vladajuća stanka u pokrajini (Demokratska stranka) govori o "neviđenim uspesima", a pri tom nema napretka u pogledu ustavnih pitanja, finansiranja, nadležnosti i budžeta za sledeću godinu.

"Uspešan dogovor u vezi sa rešavanjem ovih problema ne bi značio ulazak opoziocionih partija u vladu Vojvodine, već dogovor o formiranju zajedničkih komisija svih partija, gde bi političari razgovarali o pojedinačnim stručnim pitanjima", kazao je Pastor.

Prema njegovom mišljenju, samo takvim razgovorom bi se stavovi stranaka u Vojvodini približili, kao što je to bio slučaj tokom rada stručne komisije za usaglašavanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije.

"Mislim da sam uspeo da stvorim mogućnost da nakon 25 godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji sednu za isti sto svi u Vojvodini i da razgovaraju o problemima, ali sa velikom šansom za pronalaženje rešenja kroz saradnju", dodao je Pastor.

Pastor smatra da je još moguće pronaći dogovor koji će značiti mogućnost rešavanja problema i konsolidaciju političkih prilika i da u ovom trenutku nisu potrebni pokrajinski izbori.

Pastor je, istakavši da ne može da komentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića da "će uskoro biti izbora u Vojvodini" jer je nije čuo, Tanjugu rekao da u narednim danima očekuje nastavak razgovora započetih 16. septembra, a da je u međuvremenu već obavio nekoliko, sa predstavnicima onih koji učestvuju u parlametnarnom životu Vojvodine.

"Što se tiče prevremenih izbora ja i dalje mislim da Srbiji danas nisu potrebni prevremeni izbori čak ni za savet mesne zajednice, a kamoli za Vojvodinu, mislim da za to formalno pravne predpostavke ne postoje i mislim da treba uložiti trud da se nađe racionalni dogovor u kome se mogu stvari pomaći sa mrtve tačke", podvukao je predsednik Skupštine Vojvodine.

On je uveren da je to još uvek moguće, a kada se eventualno bude konstatovalo da je sve blokirano u toj meri da je čitava struktura paralisana, onda treba tražiti drugo rešenje.

"Ali, mislim da je u ovom momentu još moguće pronaći dogovor koji će značiti mogućnost rešavanja problema i konsolidaciju političkih prilika", zaključio je Pastor.

"Uskoro će izbori u Vojvodini, na kraju krajeva, pa će građani da ocene ko je šta i kako radio", rekao je Vučić juče gostujući na RTS.

Bogaroški: Vučićevu izjavu nisam shvatio kao najavu izbora

Predsednik poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da izjavu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će "uskoro biti pokrajinski izbori" ne shvata kao najavu vanrednih parlamentarnih izbora.

Bogaroški je rekao Tanjugu da pomenutu izjavu shvata kao konstataciju da se približavaju redovni izbori za Skupštinu AP Vojvodine.

"Pomenutu Vučićevu rečenicu nisam shvatio kao najavu vanrednih izbora", rekao je Bogaroški, pojasnivši da je do redovnih pokrajinskih izbora ostalo još manje od godinu i po dana što je, kako je kazao, relativno skoro.

"Pitanje je šta za koga znači termin 'uskoro' jer se i za redovne izbore može reći da će biti održani uskoro, pošto su na programu 2016. godine, odnosno za manje od godinu i po dana. Aktuelni sastav skupštine je prešao dve trećine, odnosno skoro tri četvrtine svog mandata i lično mislim da vanrednih izbora neće biti", kazao je Bogaroški.

On je rekao da će vanredni izbori biti raspisani ukoliko se većina poslanika opredeli za njihovo održzavanje, ali je ponovio da smatra da se to neće desiti.

Mirović: Pastor nije spreman na rizične korake

SVM sada prepoznaje svoju odgovornost i probleme i to je za pohvalu, ali izgleda da nije spreman na rizične poteze, rekao je za Danas potpredsednik SNS Igor Mirović, nakon izjave lidera SVM Ištvana Pastora da je njegova stranka i dalje članica vladajuće većine u Skupštini Vojvodine i da to nikada nije bilo sporno.

Upitan da li će SNS, posle ovakvog Pastorovog stava, učestvovati na narednim sastancima koje Pastor organizuje, Mirović je rekao da je pitanje da li će narednog sastanka i biti.

"Ukoliko ga bude i ako bude jasno da će se na njemu doći do konkretnih rešenja, SNS će na sastanak doći. Ipak, o narednom sastanku odlučuje Pastor", rekao je Mirović.

Iako je proteklih nedelja izgledalo da je SVM u traženju rešenja za izlazak iz političke krize u Vojvodini bliža SNS, jer su se lideri dve stranke složili oko toga da treba formirati koncentracionu vladu koju je SVM ranije predložio, a istovremeno SVM nije učestvovao u razgovorima sa svojim koalicionim partnerima, DS i LSV, o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, ova Pastorova izjava deluje kao blagi otklon od naprednjaka nakon neuspelog pokušaja okupljanja svih stranaka za sto i razgovora o problemima u Vojvodini.

Pastor je za Danas izjavio da nije promenio svoj raniji stav da neće učiniti ništa što bi srušilo vojvođansku vlast i da moli sve političke aktere da probaju da nađu modus vivendi za zajednički rad na rešavanju problema oko kojih se svi slažu, te da svojim istupima dodatno ne komplikuju situaciju.

On za taj list rekao da osim koncentracione vlade, postoji još mnogo načina na koji problemi mogu biti rešeni za dobrobit građana.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.