USS o žalbama neizabranih sudija

Izvor: B92, Beta, 15.Nov.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS o žalbama neizabranih sudija

Beograd -- Ustavni sud počeo da razmatra žalbe sudija koje nisu ponovo izabrane na te funkcije.

Prve rasprave o žalbama sudija koje nisu ponovo izabrane u reformi pravosuđa, našle su se danas pred Ustavnim sudom.

Za svaku žalbu bilo je odvojeno po sat vremena, pa je prvog dana obavljeno šest rasprava. Predsednica Ustavnog suda rekla je da ne postoji rok za odlučivanje, ali da će posao biti završen u razumnom roku.

Prvih šestoro sudija koji su 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << januara izgubili posao, dečekali su svojih 20 minuta. Toliko je Ustavni sud dao svakom sudiji da pobije argumente Visokog saveta sudstva, koji ih nije ponovo postavio na funkciju.

Kao na klasičnom suđenju, sudija izvestilac predstavio je slučaj, predstavnik Visokog saveta sudstva saopštio zbog čega određeni sudija nije izabran, a onda neizabrani sudija saopštava svoje argumente.

Pod lupom se nalaze osnovni kriterijumi za izbor sudija - dostojnost, stručnost i osposobljenost.

Bivši sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu Radun Bubanja kaže da razlozi koji se navode ne stoje ni po jednom kriterijumu.

"A da imaju ozbiljne sumnje to pretpostavlja vođenje postupka što podrazumeva moje učešće kako bih se ja izjasnio. Ja ovo često poredim, dok sam bio sudija, kao kad bi se podnela tužba, ja donesem presudu, a ne dostavim je drugoh strani", ocenjuje Bubanja.

Kriterijume za izbor ističu i u Visokom savetu sudstva (VSS), naglašavajući da su svi primenjivani u procesu reizbora.

Međutim, član VSS-a Boško Ristić kaže da je svaka odluka podložna promenama, a kao primer navodi da je VSS promenio odluku o opštem izboru upravo na osnovu ranije odluke Ustavnog suda.

"Ono što će VSS raditi u budućem periodu, nezavisno od Ustavnog suda, vodiće računa da ako bude sumnja da nema argumenata ili dokaza, a na šta ukazuje i Ustavni sud i Evropska komisija, postupićemo po sugestijama”, navodi on.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić podsetila da je taj sud krajem maja doneo jednu odluku, o žalbi sudije Zorana Saveljića, kada je Visokom savetu sudstva naloženo da ponovo odluči o njegovoj kandidaturi i da mu detaljno obrazloženje te odluke. To je pilot presuda, kaže Bosa Nenadić.

"Tu je sud, kroz tu presudu, odgovorio na sporna pitanja istaknuta u poslatim žalbama. Tako da nije to samo slučaj Saveljić, već se odnosila na sve neizabrane u suštini”, objašnjava ona.

Predsednica Društva sudija Srbije, Dragana Boljević, navodi da, ukoliko slučaj Saveljić treba da posluži kao primer, Ustavni sud može veoma brzo da završi posao.

"Ako slučaj Saveljić treba da bude merodavan onda treba poništiti sve odluke jer ne vidim razlog da se svaki pojedinačno slučaj sudi”, smatra ona.

Bosa Nenadić očekuje da će rasprava o žalbama oko 800 sudija biti završena, ako je navela, u razumnom roku.

Ona nije želela da spekuliše o datumima, ali je dodala da Ustavni sud ne može zanemariti ostatak posla i posvetiti se isključivo neizabranim sudijama.

Po toj računici, ukoliko Ustavni sud nastavi da radi ovim tempom, razmatrajući po šest žalbi dnevno, ni četiri meseca neprekidnog rada neće biti dovoljno samo za rasparvu.

Imajuću i vidu da će se i ostali predmeti raditi u hodu, računica pokazuje da bi posao trebalo i da bude završen za dve i po do tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.