Ministarstvo pravde traži tumače za bosanski jezik

Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde traži tumače za bosanski jezik

BEOGRAD – Ministarstvo pravde objavilo je danas oglas za postavljanje stalnih sudskih prevodilaca za bosanski jezik - po tri za više sudove u Novom Pazaru i Užicu.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu pravde, u sudovima tih gradova već duže vreme postoje problemi vezani za sudske tumače za bosanski jezik.

Reč je, naime, o mnoštvu sudskih predmeta već zastarelih ili su na ivici zastarevanja, upravo zbog nedostatka tumača za bosanski jezik.

Prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je tadašnji predsednik Bošnjackog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zatražio od ministra pravde Nikole Selakovića da njegovo ministarstvo raspiše konkurs za sudske tumače za bosanski jezik, kako bi se „odblokirao veliki broj sudskih predmeta u Sandžaku”.

Uprkos tome što je u sudskim postupcima omogućeno pravo na prevođenje ukoliko to pripadnici manjina zatraže, najviše problema zbog toga je, prema navodima medija, do sada bilo u Novom Pazaru i Prijepolju.

Predmeti se sa srpskog na bosanski ne prevode, jer to nema ko da učini pa se suđenja odlažu i dolazi do zastarevanja.

Trenutno jedini sudski tumač za bosanski jezik u Srbiji je Milorad Bejatovic. On živi u Novom Sadu, a svojevremeno je objasnio da jedno od rešenja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima podrazumeva da sudija proceni da li stranke tražeći tumača namerno odugovlače kako bi postupak zastareo s obzirom na to da su razlike između dva jezika male.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo pravde traži tumače za bosanski jezik

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2015

Ministarstvo pravde objavilo je danas oglas za postavljanje stalnih sudskih prevodilaca za bosanski jezik - po tri za više sudove u Novom Pazaru i Užicu...Kako je rečeno u Ministarstvu pravde, u sudovima tih gradova već duže vreme postoje problemi vezani za sudske tumače za bosanski jezik. Reč...

Nastavak na Radio 021...

Ministarstvo pravde Srbije traži tumače za ``bosanski`` jezik

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2015

01.06.2015. -..Ministarstvo pravde objavilo je danas oglas za postavljanje stalnih sudskih prevodilaca za "bosanski" jezik – po tri za više sudove u Novom Pazaru i Užicu...Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu pravde, u sudovima tih gradova već duže vreme postoje problemi vezani za sudske tumače...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.