Mali heroji, veliki borci

Izvor: RTS, 15.Feb.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali heroji, veliki borci

Obeležava se Svetski dan dece obolele od raka. Ovaj dan je posvećen malim herojima i velikim borcima. Svake godine u svetu od raka oboli oko 160.000 dece, a maligne bolesti odnesu oko 90.000 dečjih života.
U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake godine zbog malignih bolesti izgubimo jedan i po školski razred.

Milica Šimonović ima 21 godinu i pre deset godina je pobedila leukemiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ističe da joj je tokom lečenja falila vršnjačka podrška i da upravo zbog toga sada pomaže onima koji su u procesu lečenja.
"Mi smo organizovali grupu 'Mladica' – Grupu mladih lečenih od raka i zajedno sa udruženjem 'Čika boca' bavimo se pružanjem vršnjačke podrške deci i mladima koji su u procesu lečenja, ali i nakon lečenja", kaže Milica.
Milkica Dimitrijević ima 27 godina, a pre devet godina je pobedila osteosarkom. Navodi da su joj nus efekti i hemoterapije najteže padali tokom lečenja.
"Ali upravo ta vršnjačka podrška i da ja mogu da razgovaram sa nekim ko je završio to je nešto što mi je nedostajalo. Zato sam i osnovala 'Mladice' sa njima i u ovoj sam priči i dalje", dodala je Milkica.
Miloš Radulović koji ima 22 gdoine pre devet godina je pobedio tumor kostiju, a sada pruža podršku drugima koji se bore sa teškom bolešću.
"Samo jako, sa puno optimizma i puno smeha", poručuje Miloš.
U više od 30 gradova širom Srbije danas se održavaju humanitarni skupovi koje organizuje "Nurdor". Udruženje "Uvek sa decom" biće u Ušću od 11 do 16 časova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.