Kako izgleda takmičenje u bacanju bumeranga

U Nišu je održano takmičenje u bacanju bumeranga, koje je okupilo više 100 takmičara iz Niša i okoline. Tradicionalno, šestu godinu takmičenje organizuju tehničke škole iz Niša i Aleksinca u saradnji sa Ambasadom Australije.

Svoju snagu u finalnom takmičenju bacanja bumeranga danas je odmerio 21 takmičar. Neki kažu, prijavili su se iz zabave, a neki su došli da bi pobedili.

„Počeo sam da se bavim bumerangom tako što mi je nastavnica rekla da ima neko takmičenje u bumerangu i ja sam se prijavio“, otkriva 11-godišnji Danilo Ilić iz Bukmanova.

„Odlučio sam da se takmičim i tako steknem nova prijateljstva, da se družim sa mlađima i starijima i naravno da pobedim“, navodi Obren Milić, dvanaestogodišnjak iz Niša.

Osamnaestogodišnji Nemanja Paunović iz Sokobanje ističe da prvo bacanje nije uhvatio, a da je onda posle drugog-trećeg puta, kako vežba, sve bolji i bolji.

Osnovni motiv organizatora je da ovo takmičenje promoviše mlade i zdrav način života, ali i, kako kažu, da ih odvoji od kompjutera i telefona.

„Iz godine u godinu raste interesovanje, ne samo iz Niša nego i iz Beograda, Novog Sada, Aleksinca. Ove godine su najviše zastupljeni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i studenti“, kaže Jovan Milić.

„Imamo samo jednu disciplinu, to je 'izi raund', reč je o bacanju bumeranga iz centra mete, gde je cilj da se bumerang vrati što bliže bacaču, a da prilikom bacanja ode što dalje“, navodi Ivan Nogić, profesor fizičkog vaspitanja.

Među najboljim takmičarima koji su ušli u finale je i Kristina Nikolić, kojoj je, kako otkriva, izazov da se nadmeće sa dečacima.

„Ja se takmičim treći put i nije naporno uopšte bacati bumerang, potrebna je samo jaka ruka i znanje tehnike“, kaže 18-godišnja Kristina iz Niša.

Takmičenje u bumerangu četvrtu godinu podržava Ambasada Australije u Srbiji.

„Vraćamo se našim korenima, starosedeoci Australije su koristili bumerang prvenstveno za lov, deca u Australiji odrastaju igrajući se bumerangom, tako da je to jedan od razloga zašto podržavamo ovaj događaj“, kaže Glen Morison, zamenik ambasadora Australije u Srbiji.

Za početno znanje da se bumerang vrati bacaču nije potrebno mnogo vežbe, pa će sledeće godine, kako najavljuju organizatori, moći da se prijave svi koji žele da se oprobaju u tom zanimljivom sportu.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво