CIK optužuje Agenciju za restituciju da je oštetila budžet Beograda

Agencija za restituciju vratila je 2014. zemljište prethodnim vlasnicima, iako je ono već bilo upisano kao javna svojina grada Beograda, upozorava Centar za istraživanje korupcije, dok direktor Agencije Strahinja Sekulić to negira i konstatuje da neko preko Agencije pokušava da opravda sopstvenu nekompetentnost i neznanje.

Centar za istraživanje korupcije (CIK) navodi da je takva odluka, koja je, kako kažu protivna Zakonu o restituciji, značajno oštetila budžet grada.

U svom istraživanju CIK pominje da je lokacija koju je Agencija vratila bivšim vlasnicima obuhvaćena planom za izgradnju saobraćajnice od Borske ulice do petlje Laste, da je odlukom o vraćanju prethodnim vlasnicima usporena gradnja nekoliko saobraćajnica, a kad je reč o šteti po budžet grada, navode da je ona sigurno nekoliko miliona.

Strahinja Sekulić, međutim, za Tanjug kaže da je Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (Zakon o restituciji) predviđeno da se vraća imovina u javnoj svojini Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, te dodaje da je Agencija za restituciju i donela rešenja kojima je vratila zemljište koje je u javnoj svojini grada Beograda.

Napominje da se prilikom vraćanja zemljišta u naturalnom obliku posebno vodi računa o nameni tog zemljišta, odnosno utvrđuje se namena zemljišta u skladu sa planskim aktom važećim na dan stupanja na snagu zakona, odnosno na dan 6. oktobar 2011. godine, ali napominje i da svaka naknadna izmena planskog akta nije od uticaja na mogućnost vraćanja zemljišta.

Kaže i da se, ukoliko je predmet vraćanja neizgrađeno građevinsko zemljište, vraća po pravilu ono zemljište koje je u javnoj, državnoj ili društvenoj svojini i na kom na dan 6. oktobar 2011. godine nije bila predviđena izgradnja objekata javne namene.

Sve te činjenice Agencija utvrđuje u toku postupka, a pre donošenja rešenja, i to isključivo iz dokumentacije koju izdaju nadležni državni organi, navodi u izjavi Sekulić, odgovarajući na ocenu CIK-a da se Agencija nije ni u jednom trenutku bavila pitanjem namene zemljišta.

Na tome naime CIK i zasniva tvrdnju o očiglednoj nameri da se zemljište vrati u naturalnom, a ne novčanom obliku, što Sekulić demantuje, a takođe tvrdi da je netačno da je Agencija postupila protivno zakonu i smatra da ovakvim napadima neko pokušava da opravda sopstvenu nekompetentnost i neznanje.

CIK, između ostalog, konstatuje da ovaj slučaj nije jedini u kojem se nezakonito postupalo i zaključuje da Agencija i Sekulić krše Zakon o restituciji, a Pravnobranilaštvo i Ministarstvo finansija to ne kontrolišu.

Podsećaju i da je Sekulić bio javni pravobranilac Beograda od 2003. do 2011. kada su mediji, u vreme Univerzijade 2009, pisali da se nalazio u sukobu interesa, jer je istovremeno radio kao savetnik preduzeća "Univerzijada 2009".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво