Nesreća u Rumuniji, jedna državljanka Srbije poginula, dve povređene

Jedna državljanka Srbije je poginula, a petoro radnika, od kojih su dvoje srpski državljani, povređeno je u fabrici "Leoni" u rumunskom gradu Pitešti. Do nesreće je došlo kada je muškarac, takođe zaposlen u fabrici uleteo automobilom u grupu ljudi, potvrdili su za RTS u ambasadi Srbije u Bukureštu i u nemačkoj kompaniji "Leoni". Uzroci tragedije se ispituju.

"Jedna osoba je poginula, a u bolnici se nalaze dve osobe, od kojih jedna ima vrlo ozbiljne povede glave, a druga je samo u šoku, bez ozbiljnih povreda", izjavio je ambasador Srbije u Bukureštu Branko Branković i dodao da su te informacije dobili iz bolnice, a da još čekaju objašnjenje od policije.

"U policiji obećavaju da će nam dati kompletan izveštaj što pre", rekao je ranije Branković.

Ukupno pet osoba je povređeno kada je automobil uleteo u prostor fabrike "Leoni", gde su se nalazili radnici koji su bili na pauzi.

Kako su u "Leoniju" rekli za portal Južne vesti, stradala je I. I. (28) iz Niša, dok su povređene A. R. (29) i B. G. (33), jedna teže, a druga lakše.

Lekari u bolnici u Pitešti bore se da stabilizuju zdravstveno stanje petoro povređenih od kojih je jedna osoba u veoma teškom stanju.

Iz "Leonija" kažu da se nesreća dogodila jutros oko 9.30 sati, kada je vozač automobila izgubio kontrolu, probio ogradu i uleteo u prostor gde su radnici bili na pauzi.

Prostor gde radnici uglavnom odlaze na pauzu, kako kažu oni koji tamo rade, nalazi se napolju, ali je ograđen žicom i pleksiglasom. Zasad nije poznato kako se automobil našao u tolikoj blizini fabrike.

Pošto se nesreća dogodila u firmi i za vreme radnog vremena u već pokrenutoj istrazi uključen je i Ogledni inspektorat za rad, a protiv vozača je već pokrenut istražni postupak kojim se ovaj tereti za ubistvo.

Ministarstvo: Nije prekršen zakon

Inspektori rada utvrdili su da je kompanija "Leoni" uputila 103 zaposlena na privremeni rad u svoju fabriku u Rumuniji, i taj postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Radnice su angažovane ugovorom na određeno vreme kod poslodavca "Leoni" d.o.o. Prokuplje, a aneksom ugovora o radu su upućene na privremeni rad u inostranstvo od 6. marta do 2. maja 2017. godine.

Poslodavac je, u skladu sa propisima, 7. marta obavestio Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Utvrđeno da su povređene radnice osposobljene za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu na kom su bile angažovane.

U saopštenju se navodi da će Inspektorat za rad od rumunske inspekcije rada zatražiti informaciju o utvrđenoj odgovornosti i preduzetim merama povodom tragične nesreće u fabrici "Leoni" u Piteštiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво