Tadić: SDS podržao kandidaturu Vuka Jeremića

Predsedništvo Socijaldemokratske stranke (SDS) odlučilo je da na predsedničkim izborima podrži kandidaturu Vuka Jeremića, izjavio je lider te stranke Boris Tadić.

"Pobedićemo, uveren sam da možemo, onima kojima to deluje kao da nije moguće, da bi trebalo da se sete da je bilo nemoguće i 2000. godine i 2004. i 2008. godine, pa smo pobedili. Moguće je pobediti ako građani izađu i odluče prema svojoj savesti", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u sedištu SDS-a.

Tadić je rekao da je predsedništvo, posle ozbiljne diksusije odlučilo većinom glasova da podrži Jeremića kada je postalo jasno da napori SDS-a da opozicija na izbore izađe sa jednim kandidatom neće uroditi plodom.

Odluka je, kako je dodao, doneta danas kako niko ne bi mogao da kaže da je SDS kalkulisao sa nečim.

"Doneli smo odluku da stanemo iza Jeremića jer smo uvereni da on ima potencijal da prođe u drugi krug. Uvereni smo da će drugog kruga biti, a tada nastupa novi politički trenutak i sve opcije su moguće. Ovi izbori su ogromna šansa da se promeni režim Aleksandra Vučića", rekao je Tadić.

Po njegovim rečima, važno je da se stane na put režimu koji urušava temelje demokratije i koji vidno počinje da napada tekovine 5. oktobra kada je uspostavljena demokratija veća nego što je ikada postojala.

"Mnoga očekivanja građana nisu tada ispunjena, ali je uspostavljena demokratija u Srbiji. Ova Vlada od 2012. godine urušava temelje demokratije", rekao je Tadić.

"Sada će Vučić biti predsednički kandidat i to je bila prilika da u dva koraka napravimo rezultat koji bi bio pretpostavka suštinskih promena, jer način na koji Vučićeva vlada upravlja Srbijom urušava osnove demokratije, a bez demokratije nema upeha", rekao je Tadić.

"Koncentrisati glasove birača"

Upitan zašto je za SDS bolji kandidat Jeremić od Saše Jankovića, Tadić je rekao da je bilo argumenata za oba predsednička kandidata, ali da je ta stranka odlučila da podrži onoga za kojeg smatraju da ima veće šanse.

Tadić je rekao da nema nikakvu primedbu na Jankovića, i da će ga SDS podržati ukoliko Jeremić ne prođe u drugi krug.

"Dobiti 50 odsto plus jedan glas i pridobiti građanski i demokratski blok je jako teško, zbog toga treba staviti fokus na to da se svi sukobi u opoziciji smire da se koncentrišu svi birači na izborima", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima delovi opozcije koji ne žele jedinstvo trebalo bi da budu kažnjeni na izborima, jer je ovo trenutak od ogromne nacionalne važnosti.

Lider SDS-a je pozvao građane da izađu na izbore i poručio da je moguće pobediti, i da je to uspelo opoziciji uvek kada se ujedinila.

Povodom ocena da je pokret Dosta je bilo jedan od najvećih "neprijatelja" opozicije, Tadić je naveo i da je Srpska radikalna stranka koalicioni partner vlasti i da igra Vojislava Šešelja pomaže Vučiću.

Tadić je naveo i da će SDS ukoliko Jeremić ne prođe u drugi izborni krug, podržati Jankovića. Dodao je da je stranka spremna sve svoje kapacitete da uloži u Jeremićevu pobedu, ako to Jeremić želi.

"Imamo neko iskustvo u pobedama na predsedničkim izborima", rekao je bivši predsednik Srbije.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара