Martinović: Nisu imali vremena, a podneli 300 amandamana

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je izjavio da je očigledno da opozicija ne može da nađe nikakavu suštinsku zamerku predlogu budžeta za 2017. i istakao da je taj budžet instrument za dalje jačanje srpske ekonomije. Poslanica SNS Marija Obradović ocenila je da je predloženi budžet pokazatelj da se nastavlja održivi ekonomski razvoj Srbije.

Martinović je odbio primedbe opozicije da nije imala dovoljno vremena da "prouči" predlog, spremi za raspravi i pripremi amndmane.

"U nedostatku ekonomskih i finansijskih argumenata, opozicija se hvata za neke navodno formalno pravne nedostatke. Naravno da su imali dovoljno vremena da se pripreme za budžet, jer su do sada predali više od 200, skoro 300 amandmana", rekao je Martinović novinarima u parlamentu.

On je naglasio da, ako neko podnese toliko amandmana, ne može da tvrdi da nije imao dovoljno vremena da se spremi za budžet.

"Suština je u tome da oni nemaju odgovore ni na jedan ekonomski problem sa kojim se država suočava i da je sve ove probleme koje danas rešava vlada Aleksandra Vučića nasledila iz preiod kada su državom upravljali isti oni koji danas kukaju na sav glas kako nisu imali vremena da čitaju budžet. A, imali su vremena da ga čitaju kada su oni bili na vlasti i kada su ga trošili na nedomaćinski način, koji jer surportan svakog ekonomskoj logici", naveo je Martinović.

Suština budžeta za 2017. godinu je, prema rečima Martinovića, to da je on instrument ekonomske politike koju sprovodi vlada premijera Vučića.

Martinović je rekao da je osnovni cilj budžeta za narednu godinu dalje jačanje srpske ekonomije, rast BDP-a i otvaranje novih radnih mesta, sa jedne strane, ali i smanjivanje javnog duga i smanjevanje deficita sa druge strane.

On je rekao da je u budžetu za 2017. projektovan dva puta manji deficit u odnosu na deficit u budžetu za 2014. godinu.

"Što znači da su srpska ekonomija i srpske javne finansije na dobrom putu i da budžet za 2017. samo treba da utvrdi tu politiku za narednih godinu dana", dodao je Martinović.

Obradovićeva: Nastavak razvoja, budžet na vreme 

Poslanica SNS Marija Obradović ocenila je da je predloženi budžet pokazatelj da se nastavlja održivi ekonomski razvoj Srbije, da će biti donet na vreme i odbila primedbe opozicije da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme, što, kaao kaže, demantuje činjenica da su već podneli oko 100 amandmana. 

Marija Obradović je u izjavi novinarima u parlamentu navela da nismo nikada imali ovako "čistu" ekonomsku kasu, i da je jasno da su sve mere i zakoni ranije usvojeni u parlamentu doneli rezultate.

Kako je rekla, zacrtani ciljevi postignuti su godinu dana ranije od planiranog i podvukla da su stigle pohvale i od strane Fiskalnog saveta, od MMF-a, kao i da se nije dešavalo da su i sindikati i poslodavci zadovoljni onime što se čini i što je urađeno.

Obradovićeva je navela i da je reč o nikad manjem deficitu i da je 2014. godine on bio dva i po puta veći.

Prema njenim rečima, predviđeno je i povećanje zarada za vojsku, policiju, obrazovanje...

Ukazavši i da je ministar Dušan Vujović danas na Odboru skupštine za finansije argumentovano pričao o Predlogu budžeta i o tome koliko je sada "zdrava" srpska ekonomija i koliko su mere fiskalne konsolidacije donele rezultate, Obradovićeva je rekla da je najvažnije povećanje kvaliteta života i standardna građana.

Na pitanje zašto nema prenosa na RTS-u, Obradovićeva je rekla da je to pitanje za javni servis, navodeći da je prenos omogućen na skupštinskom sajtu.

Povodom zamerki da nisu imali dovoljno vremena da se primpreme za raspravu i amandmane, Obradovićeva je rekla da je to "pesmica koju opozicija često ponavlja, "a to da li su imali dovoljno vremena govori da su do sada podneli skoro stotinu amandmana".

"Neka radi i opozicija svoj posao, jedva čekam da ih čujem u raspravi i njihove konstruktivne predloge a budžet će biti usvojen na vreme", rekla je.

Kako je dodala, opali su "snažno, rejtinzi opozicije, naročito posle incidenata u parlamentu koje su pravili".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво